Business Hi-Tech

Deşi stă pe un munte de cash, Apple preferă să se împrumute pentru finanţare: gigantul american a vândut obligaţiuni de 6,5 mld. $

Deşi stă pe un munte de cash, Apple preferă să se...

Autor: Florentina Dragu

03.02.2015, 17:08 610

Vânzarea a inclus cinci emisiuni de obligaţiuni, cu maturităţi de 5, 7, 10, 15 şi 30 de ani şi a avut loc după ce Apple a raportat o creştere de 30% a veniturilor, la 74,6 miliarde de dolari, în primul trimestru fiscal (octombrie-decembrie). Profitul net a urcat cu 38%, la 18 miliarde de dolari, cel mai mare câştig trimestrial înregistrat vreodată de o companie.

Pentru emisiunea pe 30 de ani, în valoare de 2 miliarde de dolari, Apple va plăti investitorilor o dobândă de 3,45% pe an, cu 0,3 puncte procentuale sub randamentul minim record la care se tranzacţionau vineri obligaţiunile corporate cu maturităţi similare.

Incluzând emisiunile de luni, Apple a împrumutat în ultimii doi ani 39 de miliarde de dolari de pe pieţele de capital, fondurile strânse fiind folosite pentru pentru plata programelor de răscumpărare de acţiuni şi a dividendelor.

Anul trecut, investitorii care au cumpărat obligaţiuni Apple au avut un câştig de 13,7%, peste randamentul de 10,3% adus de titlurile emise de companii cu calificative similare, potrivit datelor Bank of America. De asemenea, dobânda cerută de investitori pentru a cumpăra obligaţiunile producătorului de iPhone a scăzut cu 0,03 puncte procentuale în aceeaşi perioadă, în timp ce dobânda cerută companiilor similare a crescut cu 0,16 puncte.

Apple, cea mai profitabilă companie listată la bursa din New York, preferă să se împrumute pe piaţă decât să retragă bani din rezervele proprii, în condiţiile în care grupul îşi păstrează majoritatea lichidităţilor în străinătate, pentru a le proteja de fiscul american.

La finele anului 2014, rezervele Apple în numerar şi certificate de trezorerie se situau la circa 178 miliarde de dolari, dintre care 157,8 miliarde de dolari erau deţinute de subsidiarele din străinătate. Apple ar trebui să plătească guvernului SUA un impozit pe profit de 35% în cazul repatrierii fondurilor din străinătate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO