Business Hi-Tech

Dragoş Rebegea, Country Manager – Ericsson România; Head of Sales România & Moldova, Ericsson: Un factor esenţial pentru ca tehnologia 5G să fie adoptată în masă este, pe de o parte, trecerea la „real 5G”, adică 5G standalone

ZF Digital Summit 2023.

Dragoş Rebegea, Country Manager – Ericsson România;...

Autor: Alexandra Cepăreanu

07.11.2023, 14:56 85

Numărul de utilizatori 5G s-a dublat din 2022 până anul acesta, astfel în România sunt circa 1,5 mil. de utilizatori 5G. Iar un factor esenţial pentru ca tehnologia 5G să fie adoptată în masă este, pe de o parte, trecerea la acel real 5G, adică la 5G standalone, a explicat Dragoş Rebegea, Country Manager – Ericsson România; Head of Sales România & Moldova, Ericsson, prezent în cadrul conferinţei ZF Digital Summit 2023.

„Noi am fost printre primii care am lăsat 5G în 2019, dar cumva, am furat startul, să spun aşa. Şi nu numai noi, ci majoritatea ţărilor din lume au început cu tehnologia non- standalone care a fost mai uşor de implementat, refolosind infrastructura 4G. Practic, utilizatorul a văzut pe telefon o buliniuţă cu 5G. Dar ce experienţă îi oferă această tehnologie 5G unui utilizator care foloseşte aceeaşi bandă de 20-30 de megahertz ca şi în 4G? 10% în plus este ceva pentru care ar plăti? Aparent nu. În schimb, dacă a implementat 5G şi telefonul face în background un download cu 200Mb/s sau 300Mb/s (care cam astea sunt vitezele care se pot atinge cu non- standalone şi în spectul de frecvenţă cu care în multe ţări au început - adică cel existent), care ar fi diferenţa? Aproape niciuna. Şi de aici rezultă şi oarecum reticenţa, cel puţin în zonă de consumer, de a plăti mai mult, pentru că diferenţa percepută este mică. Şi aici intervine arhitectura standalone şi în plus, ceea ce noi numim meet band, adică folosirea benzii de frecvenţă 3,4 - 3,8 pe care noi am atribuit-o parţial la sfârşitul anului trecut. Dar nu e atât de importantă gama de frecvenţe ci mai important este cantitatea de spectru pe care fiecare operator urmează să o dedice, s-o aloce pentru 5G”, a spus Dragoş Rebegea.

El a adăugat că, cu cât cantitatea de bandă e mai mare, cu atât vitezele sunt mai mari. „În situaţia în care un operator care furnizează servicii de mobile broadband cu 4G, unde atinge o viteză de 150-200-300Mb/s, faţă de un operator de real 5G care poate oferi un trafic de 1Gb sau 1,5Gb - şi cu bucurie pot să spun că avem în România astfel de viteze -, atunci experienţa pe care utilizatorul o are e mai mare şi studiile noastre au dovedit faptul că pentru a avea o viteză mai mare, utilizatorii sunt dispuşi să plătească undeva în jur de 10-11-12% în plus faţă de 4G, spre exemplu. Iar dacă ne uităm la primele 20 de ţări din lume - America, China, Japonia, Singapore - se văd semnele creşterii sau revenirii pe creştere a domeniului mobil. Dar nu vorbim doar de viteză aici. Lucrurile se schimbă, şi anume din ce în ce mai mai multe ţări încep să adopte arhitectura standalone. Partea diferită cu care vine 5G faţă de generaţiile precedente, este aceasta de a facilita modelele de business noi, bazate pe câteva caracteristici cheie. Acest 5G standalone combinat cu o alocare a unui spectru mai mare deschide oportunităţi enorme de business prin modele de business noi. Şi deja am trecut de la demo cases la use cases - nu mai vorbim de experimente, vorbim de servicii lansate comercial.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO