Business Hi-Tech

Editurile locale pregatesc terenul pentru cartile digitale

02.02.2010, 00:00 36

Cititoarele de carti electronice vor castiga teren pe piata dinRomania in functie de cat de puternica va fi oferta de lectura informat digital, apreciaza Petre Lica, director de proiect laLibrariaDigitala.ro, care va lansa in aceasta primavara 100 detitluri in varianta electronica.

Potrivit lui Lica, cele mai folosite suporturi pentru a citicartile electronice vor ramane iPhone-urile, care se folosesc dejapentru asta, fiind urmate de laptopul, e-readerul si tabletaPC.

LibrariaDigitala.ro va lansa in primavara peste 100 de titluridin diverse domenii, precum literatura romana, fictiune, SF,literatura pentru copii sau diverse specializari precum economie,sociologie, stiinte politice sau drept, cu preturi cuprinse intre 1si 6 euro. Printre editurile cu care lucreaza cei de laLibrariaDigitala.ro se numara TREI, Pan­dora M, Polirom, Corint,Litera, Pu­blica si Nemira.

"Suntem in discutii avansate si cu Transilvania Film siInde­pen­denta Film pentru colaborarea pe produse digitale de filmsi muzica", a mai spus Petre Lica.

Reprezentantii site-ului estimeaza ca vor vinde in acest an unnumar de 1.000 de carti, "luand in considerare si faptul ca cele200 de e-readere de la iRiver s-au vandut in nici o luna de zileiar conversiile cartilor librariadigitala.ro permit suporturi dincele mai diverse: smartphone, notebook, iPhone, laptop, tabletaPC". In prezent, din ce in ce mai multe companii dezvoltadispozitive pentru a citi cartile electronice. Cel mai nou gadgeteste iPad, tablet PC-ul de la Apple, care a intrat in concurenta cuKindle de la Amazon.

Cu toate acestea insa, exista impedimente pe piata din Romaniain ceea ce priveste dezvoltarea e-readerelor, sustin reprezentantiiediturilor. "Principalul obstacol este pretul, cel mai mic de pepiata romaneasca pentru un astfel de dispozitiv fiind la aproape70% din pretul unui laptop. Al doilea este ca pentru moment nuexista suficiente carti in format electronic in limba romana", adeclarat pentru ZF Gabriel Scinteia, chief operating officer alEditurii ALL.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO