Business Hi-Tech

Era techfin-urilor: Apple lansează un produs de creditare pentru clienţii cu risc foarte ridicat împreună cu Goldman Sachs şi vrea să ajungă la 100 de milioane de americani

Era techfin-urilor: Apple lansează un produs de creditare pentru clienţii cu risc foarte ridicat împreună cu Goldman Sachs şi vrea să ajungă la 100 de milioane de americani

Autor: Alex Ciutacu

09.08.2019, 13:55 778

Goldman Sachs, una dintre cele mai puternice bănci americane, se aruncă în ape necunsocute cu un nou card de credit lansat împreună cu gigantul hi-tech Apple, în ceea ce va reprezenta un produs de creditare de tip subprime (n.red: creditele de tip subprime sunt acordate de obicei clienţilor cu un istoric de creditare prost, sau pe care nu îi acoperă produsele standard de creditare, şi vin cu dobânzi mult mai ridicate), potrivit CNBC.

Banca, care va fi factorul decizional în ceea ce priveşte acordarea de carduri de credit, va accepta aplicaţii şi de la clienţii cu un scoring slab, potrivit sursei citate.

Goldman deja a început să pună produsul la dispoziţia unor clienţi Apple încă de săptămâna aceasta, cu o lansare la scară largă programată pentru luna viitoare.

Încă din faza incipientă a proiectului, Apple a căutat o bancă parteneră cu care să creeze o platformă tehnologică prin care să poată aproba chiar şi 100 de milioane de carduri de credite – numărul utilizatorilor de iPhone-uri din SUA – în limitele în care permit legislaţia şi reglementările în vigoare.

Pentru Goldman, un gigant bancar de investiţii cu o istorie de un secol şi jumătate în care a deservit cele mai mari corporaţii şi cei mai bogaţi clienţi din lume, mutarea aceasta reprezintă un risc asumat în contextul în care lansează acest produs pe finalul unui ciclu de creştere economică. Mai mult, produsele ipotecare de tip subprime au reprezentat principalul factor constituitiv al crizei economice din 2008.

Deşi nu există un tipar standard pentru cei care se califică pentru produse de tip subprime, majoritatea au un socr FICO de sub 660 puncte, iar împrumuturile lor nu sunt acceptate de bănci. În urmă cu zece ani, marii creditori au acordat într-un mod iresponsabil aceste produse, şi au ajutat la generarea celui mai mare dezastru financiar din secolul trecut.

„Apple face doar un card, deci nu trebuie să se adreseze tuturor. Nu este ca şi cum aleg modelul JPMorgan Chase, cu mai multe carduri prin care să ţintească diferite segmente de populaţie”, notează Ian Kar, autor în cadrul Fintech Today.

Ideea Apple de a ajunge la cât mai mulţi clienţi posibili cu un produs de creditare nu este nouă. Apple a avut încă de la finalul anilor 90 discuţii cu Capital One pentru a crea un card comun, iar ideea lui Jobs era un mecanism care să nu respingă absolut niciun client Apple. Au testat un produs, dar nu l-au lansat în masă.

Pentru Goldman, mutarea înspre produse subprime nu este nouă încât 13% dintre creditele de 4,75 miliarde dolari acordate drept credite personale de bancă s-au dus spre clienţi cu scoruri FICO mai mici de 660 de puncte.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8909
Diferență: -0,3687
Ieri: 4.9090
Azi: 4.7450
Diferență: -0,0926
Ieri: 4.7494
Azi: 5.7696
Diferență: -0,5858
Ieri: 5.8036
Azi: 5.0380
Diferență: -0,1783
Ieri: 5.0470