Business Hi-Tech

Gadget-uri la CES 2008: plasma de 4 metri, televizor cu laser, mobil cu WiMAx, hard disc rezistent la foc si apa

Gadget-uri la CES 2008: plasma de 4 metri, televizor cu laser, mobil cu WiMAx, hard disc rezistent la foc si apa
09.01.2008, 17:50 39

Grupul japonez Matsushita Electric Industrial, care detine brand-ul Panasonic, a prezentat cel mai mare televizor cu plasma din lume, ce are diagonala de 150 de inci (381 de centimetri).
Anul trecut, compania a prezentat un produs similar, a carui diagonala avea 103 inci (262 de centimetri) si care s-a vandut in peste 3.000 de unitati. Panasonic a vandut si in Romania trei televizoare de acest tip.
Noul produs Matsushita, denumit Life Screen, are o rezolutie de patru ori mai mare decat standardul high definiton 1080 si va fi disponibil incepand cu 2009. Pretul de vanzare inca nu a fost specificat. Oficialii companiei au precizat ca televizorul va fi destinat in special companiilor.
Matsushita a anuntat, de asemenea, ca va colabora cu Google pentru a dezvolta televizoare capabile sa acceseze fotografii si clipuri video direct de pe internet. Televizoarele, care vor fi lansate in primavara acestui an pe piata nord-americana, le vor permite utilizatorilor sa acceseze materiale video de pe YouTube, precum si fotografii Picasa Web Albums, ambele servicii detinute de catre Google. Data lansarii pe piata internationala a televizoarelor inca nu a fost stabilita.
Tot in domeniul televizoarelor, un alt producator japonez, Mitsubishi, a prezentat un model high definition de 65 de inci (165 de centimetri) bazat pe tehnologie laser, care asigura o reproducere mai fidela a culorilor, contrast si luminozitate sporita comparativ cu tehnologiile actuale. Compania nu a oferit detalii despre disponibilitate sau pretul final de vanzare.
Compania Nvidia a anuntat prima tehnologie hibrida pentru PC-uri - Hybrid SLI - care ataca una din cele mai importante probleme cu care se confrunta in prezent industria IT: reducerea consumului de energie odata cu cresterea performantei.
SLI (Scalable Link Interface) permite interconectarea in paralel a mai multor placi grafice pentru a spori performantele sistemului. In mod similar cu tehnologiile dezvoltate de catre Intel si AMD pentru procesoarele traditionale, Hybrid SLI ofera placilor de baza produse de Nvidia posibilitatea de a lucra in mod complementar cu placile video ale companiei, astfel incat sa optimizeze consumul de energie si sa diminueze puterea consumata de placi atunci cand aceasta este necesara.
Oficialii Nvidia sustin ca Hybrid SLI poate mari durata bateriei laptop-urilor cu pana la trei ore.
Firma sud-coreeana LG Electronics a etalat mai multe game de produse, printre care se numara opt telefoane mobile, trei serii de monitoare LCD, trei unitati optice Blu-ray, sisteme home theater si dispozitive de navigare portabile.
Cele mai noi produse terminale mobile LG sunt axate in principal pe functii multimedia sau de internet, se pot conecta la televizoare si dispozitive Bluetooth. Compania a prezentat si telefonul enV, un terminal "all-in-one", care poate gestiona muzica, video, transferuri de date. Terminalul are tastatura completa QWERTY si sunet stereo integrat.
Compania a prezentat si un telefon mobil similar cu KS20 - complet touchscreen, bazat pe sistemul de operare Windows Mobile 6 - care poate accesa si retelele WiMAX. Oficialii companiei nu au oferit foarte multe detalii, insa au precizat ca nu exclud lansarea in viitor a unor modele care integreaza si chip-uri CDMA (3G).
LG Electronics a introdus, de asemenea, trei serii noi de monitoare LCD cu diagonale intre 19 si 24 de inci (48-61 de centimetri), care dispun de o rata a contrastului de 10.000:1, valoare caracteristica televizoarelor cu diagonale mari.
Producatorul de dispozitive de navigatie Mio a lansat un dispozitiv hibrid GSM / GPS, fiecare componenta fiind plasata pe cate o fata a dispozitivului. Reprezentantii companiei nu au facut publice specificatii tehnice ale produsului "dual-front", insa analistii sunt de parere ca acestea sunt similare celorlalte produse ale companiei, precum A701.
Desi au fost si celebritati prezente la CES, vizitatorii au avut ocazia sa vada si un telefon mobil care aspira la acelasi status - Samsung Armani - un terminal ce conti-nua linia impusa de LG.Prada. Telefonul dispune de un ecran de 2,6 inci (6,6 centimetri), camera digitala de trei megapixeli, slot de memorie microSD si are doar un centimetru grosime. Samsung Armani poate fi achizitionat pentru 700 de dolari (475 de euro) in Statele Unite. Compania A-Data, unul dintre cei mai importanti producatori de memorii pentru computere, a prezentat un disc SSD (Solid State Drive) cu capacitatea de 128 de gigabytes.
Tehnologia SSD este similara cu memoria flash si poate "emula" rolul unui hard disc traditional, avand potentialul de a-l inlocui in orice sistem. Insa, spre deosebire de discurile clasice, dispozitivele SSD nu contin piese in miscare, ceea ce reduce semnificativ timpul de acces si elimina riscurile pierderilor de date survenite in urma socurilor mecanice.
Pretul inca ridicat al produselor impiedica insa adoptia rapida a tehnologiei. Produsul A-Data, denumit SATA RAID SSD, utilizeaza de fapt doua discuri SSD de cate 64 de gigabytes.
Tot in domeniul tehnologiilor de stocare, Sentry Safe a prezentat un hard disc la ignifug si impermeabil.
Produsul contine de fapt un hard disc traditional al companiei Maxtor, inovatia fiind carcasa care il poate proteja timp de 30 de minute la temperaturi de peste 800 de grade Celsius.
Oficialii companiei sustin ca invelisul exterior poate asigura protectie hard discului scunfundat complet in apa timp de 24 de ore.
Modelul cu capacitate de 160 de gigabytes costa 340 de dolari (230 de euro).

Cel mai mare televizor din lume
Grupul japonez Matsushita (Panasonic) a prezentat cel mai mare televizor cu plasma din lume, ce are diagonala de 150 de inci (381 de centimetri). Modelul are o rezolutie de patru ori mai mare decat standardul high definiton 1080 si va fi disponibil incepand cu 2009.

Telefonul cu doua fete
Mio a lansat un hibrid GSM / GPS, fiecare componenta fiind plasata pe cate o fata a dispozitivului.

Hard disc ignifug si impermeabil
Carcasa produsa de compania Sentry Safe poate proteja datele de pe hard disc atunci cand acesta este scufundat complet sub apa sau expus jumatate de ora la temperaturi de peste 800 de grade Celsius.

Telefon compatibil WiMAX
Compania sud-coreeana LG Electronics a introdus un telefon mobil touchscreen bazat pe sistemul de operare Windows Mobile 6, ce poate accesa retelele de transfer wireless a datelor WiMAX.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO