Business Hi-Tech

Gecad: Am terminat reorganizarea si acum ne concentram pe cresterea afacerilor din portofoliu

06.07.2005, 18:27 18

Grupul autohton de IT&C Gecad , detinut de omul de afaceri Radu Georgescu, a incheiat perioada de reorganizare a afacerilor, cuprinzand acum patru companii (Axigen, Cvantage, ePayment si Sentinet - brand utilizat de Gecad Net) si o firma care le asigura acestora suportul si serviciile necesare bunei desfasurari a afacerilor (Gecad Software).

Grupul Gecad a avut anul trecut o cifra de afaceri estimata la 4 milioane de euro, in crestere cu peste 33% fata de anul anterior. "Este un grup format din companii independente si absolut autonome", a declarat Georgescu.

El a spus ca majoritatea incasarilor companiei - peste 3 milioane de euro- continua sa vina de la Gecad Net, care si-a lansat ieri brandul Sentinet, pentru servicii si tehnologii de securitate.

Gecad a vandut in 2003 catre cel mai mare producator de software din lume, Microsoft, tehnologia RAV Antivirus, care va fi folosita intr-un produs de securitate - Windows OneCare - care urmeaza sa fie lansat pe piata cat de curand. Tranzactia a fost estimata la acea vreme de unii analisti la 10-20 de milioane de dolari (8,5-17 milioane de euro).

Reorganizarea si extinderea companiilor din grupul Gecad au condus si la nevoia de spatii mai largi si, in consecinta, la mutarea grupului de firme intr-un nou sediu, in Connect Business Center din Pipera. In acesta Gecad a investit peste 200.000 de euro, pentru 2.200 de metri patrati, cam de 3 ori mai mult spatiu decat in fostul sediu al grupului. "Acum avem multe de facut, nu ne gandim deocamdata la alte domenii de activitate, dar nici nu excludem aparitia altor oportunitati", a precizat Radu Georgescu.

Cea mai noua tehnologie nascuta in laboratoarele Gecad este Axigen, un server de e-mail pentru platforme Linux, care este deocamdata in versiune de teste (beta) si care urmeaza sa fie lansat comercial in septembrie. Catre finalul anului, solutia va putea fi adaptata si pentru alte platforme, Mac OS, BSD sau chiar Windows. "Am investit pentru crearea si promovarea Axigen peste un milion de euro", a declarat presedintele Gecad.

Alta companie relativ noua in cadrul grupului, Cvantage, ofera servicii pentru departamentele de relatii cu clientii ale companiilor (contact center). Firma are 10 clienti din Romania si doi clienti din afara tarii, chiar daca lansarea serviciului a fost anuntata in urma cu sase luni. "Din septembire 2005 vom ataca si piata americana cu acest tip de servicii", a declarat Radu Georgescu. Cvantage se orienteaza in special spre clientii companii IT sau telecom, iar serviciile oferite acopera toata gama contact center, de la suport clienti si suport tehnic pana la servicii de telemarketing sau telesales.

Solutia ePayment pentru platile realizate pe Internet implineste un an de activitate. Si ePayment este acum o companie absolut independenta. Solutia de plati online este singura din Romania care le ofera magazinelor virtuale si oportunitatea de crestere a vanzarilor pe Net, prin sisteme de promovare si auditare a traficului obtinut. Compania are inscrise in program 200 de magazine online, in care se fac 4.500 de tranzactii pe luna. Mai mult, solutia ePayment are si ea o componenta de securitate, care a permis depistarea tuturor tentativelor de fraudare a sistemului. De la inceputul anului pana in prezent, au fost identificate peste 450 de astfel de cazuri. Solutia va fi lansata si pe piata internationala pana la finalul acestui an.

Gecad Net, care a lansat ieri noul brand Sentinet, ramane compania de baza a grupului IT&C Gecad. Prin Sentinet, compania ofera servicii si consul-tanta de securitate informatica clientilor sai. Gecad Net isi mai pastreaza si activitatea de distributie si vanzare de licente pentru aplicatii, inclusiv pentru platforme Autodesk. "Ponderea activitatii de consultanta in securitate IT va creste puternic in urmatorii ani", a apreciat Radu Georgescu.

A cincea companie a grupului, Gecad Software, ofera pentru toate companiile servicii de business: management financiar, resurse umane, juridice, administrative etc. Gecad Software va ramane doar ca mijloc de suport pentru celelalte companii din grup.

Georgescu nu e speriat de momentul integrarii europene. "Companiile straine de nisa nu vor intra pe o piata atat de ingusta. Vor avea probleme intr-adevar jucatorii mari, din retail", a apreciat el. Pe de alta parte, firmele romanesti nu ar trebui sa se teama ca vor veni jucatori straini in Romania, ci sa profite de ocazie pentru a ataca ei pietele extrene.

Grupul Gecad va continua in viitorul apropiat investitiile pentru fiecare din cele patru directii strategice de dezvoltare, atat in Romania, cat si pe pietele externe. "Nici una din companii nu este acum de vanzare", a precizat Radu Georgescu.

Omul de afaceri Radu Georgescu este singurul actionar al grupului IT&C Gecad.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO