Business Hi-Tech

Germanos: In primele sase luni am facut 70% din tot anul 2004

29.09.2005, 19:18 28

Divizia locala a Germanos Telecom, cel mai mare distribuitor de echipament si servicii telecom de pe piata romaneasca, a realizat pe primele sase luni o cifra de afaceri de 39,1 milioane de euro si un profit brut de 1,4 milioane de euro, spun oficialii companiei.

Datele financiare includ rezultatele consolidate ale diviziilor Germanos din Romania, si anume Sunlight Industrial, filiala Sunlight si lantul de magazine Germanos.

Profitul inainte de plata dobanzilor, a taxelor, includerea deprecierii si amortizarii a atins 2,3 mil. euro in primele sase luni.

In prezent, lantul de magazine Germanos detine o retea de 89 de magazine care ofera pe langa telefoane mobile si fixe, echipamente digitale si de birou si servicii ale operatorilor de telefonie mobila MobiFon (Connex) si Telemobil (Zapp) si servicii de telefonie fixa RomTelecom, Astral etc.

Pentru acest an, oficialii Germanos au anticipat un volum al veniturilor de peste 75 mil. euro, comparativ cu 60 mil. euro in 2004. De asemenea, obiectivele companiei in acest an sunt atingerea unei cote de 13% din piata distribuitorilor de produse si servicii de telefonie mobila, comparativ cu 10% in 2004, iar pentru 2006 managementul si-a propus 20% din piata de retail in domeniul telecomunicatiilor.

Germanos a anuntat de asemenea deschiderea a doua magazine noi, in Bucuresti si Brasov, ceea ce ridica numarul total de magazine ale companiei la 89, in 45 de orase ale tarii, o parte din ele functionand in regim de franciza.

Compania si-a propus anul acesta sa faca pasul dincolo de domeniul telecom, aducand o serie de produse electronice incluse in categoria "Smart", intre care se remarca playerele de muzica digitala iPod de la Apple si echipamentele digitale video, foto si audio de la Sony.

Conducerea Germanos isi mentine optimismul in privinta cresterii pietei locale de telefonie mobila si estimeaza ca serviciile de generatia a treia (3G) vor avea succes in Romania. Partener traditional al Connex, Germanos are deja in magazinele sale cele mai noi telefoane 3G.

Germanos Romania ia in calcul listarea pe Bursa in urmatorii doi ani, pentru a aduna astfel banii necesari extinderii afacerii. Fiind parte a grupului elen Germanos, compania beneficiaza de experienta listarii companiei pe bursa de la Atena, unde capitalizarea companiei se ridica la un miliard de euro. Peste 65% din actiunile grupului sunt tranzactionate pe bursa. La nivel de grup, datele financiare pentru perioada ianuarie-iunie a acestui an indica o cifra de afaceri consolidata de 429,6 milioane de euro, cu 17,2% mai mult decat in primul semestru din 2004. Profitul net a atins 27,7 milioane de euro, in urcare cu 15,1% fata de luna iunie 2004.

Vanzarile de telefoane mobile luate separat reprezinta un pic peste 11% din incasarile companiei, iar vanzarile de echipamente digitale reprezinta mai nou 7% din incasarile companiei. Activitatea in domeniul bateriilor reprezinta sub 6% din incasarile Germanos. Distributia de echipamente consumer a crescut puternic fata de anul trecut, reprezentand aproape o treime din afacerile companiei, respectiv 115 milioane de euro pe primele sase luni.

In afara de Grecia si Romania, Germanos mai desfasoara operatiuni in Polonia, Ucraina, Cipru, Macedonia, Cipru si Uzbekistan.

Grupul elen Germanos a intrat pe piata romaneasca in anul 1996, o data cu deschiderea primul magazin pentru comercializarea bateriilor Sunlight. In anul 2000, grupul a infiintat societatea Germanos Telecom Romania, care ulterior a fuzionat cu filiala Sunlight.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO