Business Hi-Tech

Gigantii jocurilor video isi arata muschii la megashow-ul anual E3 de la Los Angeles

16.05.2005, 20:00 25

Cel mai mare eveniment global pentru industria jocurilor video, Electronic Entertainment Expo (E3), va debuta maine la Los Angeles, iar specialistii se asteapta la o adevarata "inclestare ideologica" intre marii jucatori Sony, Microsoft si Nintendo.

Fiecare dintre cele trei companii are pe plansa cate o noua consola, iar despre viitoarele produse se afirma ca vor da startul catre urmatoarea generatie de jocuri video, mult mai performante din punct de vedere grafic si optimizate pentru pasionatii care se "lupta" intre ei pe Internet.

Luand-o inaintea rivalilor, Microsoft a lovit prima in acest razboi, scrie USA Today. Desi de obicei prezentarile de prototipuri sunt rezervate pentru E3, Bill Gates a luat-o putin inainte si saptamana trecuta a ridicat cortina de deasupra viitoarei console, botezata "Xbox 360", in cadrul unei emisiuni speciale la MTV. Sony si Nintendo vor lansa produsele lor cel mai probabil anul viitor.

"Va mai amintiti cum a fost trecerea de la jocurile in doua dimensiuni la cele 3D? Acum facem inca un pas, de la jocurile 3D catre lumile virtuale high-definition (HD) care intr-adevar arata ca un film sau ca un show de televiziune", a spus directorul diviziei Xbox, Robbie Bach.

Toate jocurile noi vor fi realizate cu grafica HD, insa numai televizoarele compatibile cu tehnologia HDTV vor fi capabile sa o afiseze la intregul potential. Conform estimarilor Microsoft, 100 de milioane de familii din intreaga lume vor avea un astfel de televizor pana in 2008. "Acest lucru va duce la modificari fundamentale ale asteptarilor, iar Xbox 360 le va indeplini", a mai spus oficialul Microsoft.

Situatia in acest moment este favorabila japonezilor de la Sony, care domina piata cu al lor PlayStation 2, urmat la distanta de Xbox, pe o piata despre care analistii spun ca peste cinci ani va ajunge sa valoreze 11,3 mld. de dolari (8,9 mld. euro) la nivel global, scrie BBC News.

Acum, dupa cum era de asteptat, Microsoft a abandonat design-ul greoi, ce facea consola Xbox sa semene cu o cutie neagra colturoasa, si a trecut la un aspect stilizat, cu un design vertical mult mai ingrijit si de culoare alba, comenteaza BBC.

Noul produs al Microsoft va fi lansat pe piata cu putin inainte de sarbatorile de iarna, iar pretul de vanzare nu a fost inca stabilit, desi unele voci speculeaza ca va fi de aproximativ 300 de dolari (240 euro) in Statele Unite.

Dupa lansarea initiala din SUA vor urma la scurt timp Europa si Japonia, conform presei internationale.

Xbox 360 are trei procesoare IBM de 3,2 GHz fiecare, un hard disk detasabil de 20 GB, memorie RAM de 512 MB, suport pentru DVD, trei porturi USB si poate fi conectata la orice tip de televizor analog sau digital.

Prin lansarea comerciala care va avea loc inca din acest an, Microsoft spera sa faca un salt de popularitate si sa "ia fata" rivalilor de la Sony. Japonezii pregatesc succesoarea lui PlayStation 2, urmand ca oficialii companiei sa dea mai multe detalii despre acest subiect in cadrul expozitiei E3. "Sony a dominat din punctul de vedere al cotei de piata aceasta runda a jocului. Dar va fi dificil pentru ei sa se mentina la acelasi nivel si in continuare", a comentat un analist de la DFC Intelligence, citat de USA Today. "Acum ca cei de la Microsoft lanseaza primii un produs, competitia va fi mult mai echilibrata".

Si Nintendo va da mai multe amanunte la E3 despre urmatoarea sa consola, Revolution. Aceasta va avea posibilitatea de conectare wireless si va putea fi folosita si drept DVD player. In plus, jocurile de pe actuala consola GameCube vor putea fi rulate si pe Revolution.

Apropo de compatibilitate cu vechile versiuni, deocamdata nu se stie daca cei ce vor cumpara Xbox 360 vor putea juca si titlurile vechi de pe Xbox. Daca acest lucru nu va fi posibil, probabil ca retailerii nu vor fi deloc incantati sa faca loc pe piata unui al patrulea sistem distinct (alaturi de actualele Xbox, PlayStation 2 al Sony si GameCube al Nintendo), conform unor analisti din piata.

In afara de asta, detaliile grafice suplimentare necesare in jocurile HD vor lua din timpul si resursele dezvoltatorilor, care nu se vor putea mobiliza pentru a scoate prea multe jocuri noi cu ocazia sarbatorilor de iarna din acest an.

Iar viitoarea consola a Sony ar putea sa fie de doua ori mai puternica decat Xbox 360, deci Microsoft s-ar putea gasi in situatia in care sa nu poata "ademeni" foarte multi fani ai PlayStation 2 (PS2), scrie USA Today. "Poate ca Sony nu va reusi un progres urias cum a fost cazul lui PS2 fata de PlayStation", a spus un oficial al companiei de cercetare a pietei The Envisioneering Group. "Insa cu siguranta va reusi trecerea catre noua generatie de jocuri, mult mai complexe si in care modul principal nu este Çtu contra computeruluiÈ, ci Çtu contra unui prietenÈ".

Insa in nici un caz nu se poate spune ca Xbox 360 va trece neobservata. "Se poate discuta daca era intr-adevar nevoie de o noua Xbox in acest moment, dar nu incape indoiala ca 360 este asteptata cu emotie si entuziasm", a conchis John Davison, director editorial pentru revistele de jocuri video editate de trustul Ziff Davis. mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO