Business Hi-Tech

Google isi extinde imperiul cautarilor si pe computerele personale

19.10.2004, 00:00 18

O data in plus, Google tace si face. Desi rivalul Microsoft anuntase inca din luna iulie ca lucreaza la o tehnologie de cautare care functioneaza atat pe Internet cat si pe computerele personale, Google este prima companie majora care lanseaza un astfel de serviciu: Google Desktop Search.
Aplicatia este o completare la serviciul companiei de cautare pe web, cel mai popular din lume. Utilizatorii vor putea cauta in propriile calculatoare, folosind o interfata comuna cu cea a obisnuitei cautari Google pe web, fisiere precum e-mailuri din Outlook Express, documente Word, Excel sau PowerPoint, dar si inregistrari ale chat-urilor efectuate cu programul de mesagerie instant AOL.
?Am gandit acest serviciu ca fiind memoria fotografica a computerului dumneavoastra", a spus Marissa Mayer, director Google pentru produsele destinate pietei utilizatorilor individuali, citata de BBC. ?Conceptul este simplu. Daca la un moment dat ati vazut ceva pe monitorul PC-ului, noi va vom ajuta sa regasiti acel ceva foarte repede", a adaugat Mayer.
Google Desktop Search functioneaza intr-un mod intuitiv. Utilizatorul trebuie sa descarce un mic fisier de pe site-ul Google (http://desktop.google.com) si sa-l instaleze pe computerul propriu. La urmatoarea vizita pe site-ul motorului de cautare, el va gasi un nou link, ?Desktop", pe care il poate folosi pentru a efectua cautari pe hard discul propriului calculator. Utilizatorii vor putea efectua simultan cautari pe web si in computerele personale.
Deocamdata, Google Desktop Search functioneaza numai pe calculatoarele care ruleaza sistemul de operare Windows, produs de Microsoft. Si Windows are integrat ?din fabricatie" o unealta de cautare in fisierele de pe hard discul PC-ului, insa desi este o aplicatie care-si face treaba bine, principala problema a sa este viteza de lucru destul de redusa, comenteaza presa internationala. Microsoft lucreaza in prezent la un soft de cautare pe desktop, asa cum fac si Apple, Ask Jeeves sau AOL, scrie BBC.
Google a intrat pe aceasta piata folosind un concept vechi si in acelasi timp nou. Este vorba de ?indexarea" continutului bazei de date cu care opereaza (o asociere de tipul indexului aflat la sfarsitul unei carti, intre cuvantul-cheie cautat si paginile/fisierele unde acesta apare). Daca in cazul cautarii pe Internet, baza de date este reprezentata de peste 4 miliarde de pagini web, in cazul nou-dezvoltatei cautari in computerele personale baza de date este chiar continutul fiecarui hard disc in parte.
Acest lucru a starnit deja o controversa legata de confidentialitatea datelor personale pe care Google le manipuleaza. Oficialii Google spun insa ca nu se pune o asemenea problema, pentru ca aplicatia Google Desktop Search nu trimite datele din computerul personal catre serverele Google. In schimb, programul ?intercepteaza" rezultatele cautarii web atunci cand acestea sunt trimise de la Google catre utilizator si, inainte ca acestea sa fie afisate pe ecran, adauga si rezultatele cautarii locale.
Rezultatele cautarii in computerul personal vor fi afisate extrem de rapid, conform reprezentantilor Google. Metoda folosita de aplicatia Desktop Search presupune un timp mai indelungat la inceput (o singura data, dupa instalare), cand programul indexeaza fisierele locale (proces care poate dura si cateva ore, dar aplicatia ruleaza numai cand calculatorul sta degeaba, spun oficialii Google). Odata incheiat procesul initial, cautarile locale vor fi la fel de rapide ca cele de pe Internet - o chestiune de fractiuni de secunda. mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO