Business Hi-Tech

Google si Skype, cuceriti de o idee simpla: Internet wireless oriunde

07.02.2006, 20:32 21

Cum ar fi daca fiecare colt de strada sau magazin ar fi un hotspot?

Internetul wireless ar putea deveni concurenta serioasa pentru providerii de servicii de Internet, utilizatorii avand astfel acces oriunde s-ar afla, scrie presa internationala.

Recent, o companie spaniola aflata la inceput, numita Fon, a reusit sa atraga investitii de 21,7 milioane de dolari (aproximativ 18 milioane de euro) de la companii precum Google, Skype, Index Ventures sau Sequoia Capital cu o astfel de idee. Practic, Fon are in plan sa creeze o retea globala prin care Internetul wireless din hotspot-uri (puncte de acces la Internet wireless, situate in aeroporturi, hoteluri, restaurante, parcuri etc.) sa fie oferit utilizatorilor, oriunde ar fi ei, contra cost, scrie The New York Times.

Cel mai mare motor de cautare din lume, Google, are astfel un punct comun cu Skype: interesul pentru Internetul wireless. Cele doua companii sunt insa rivale pe segmentul telefoniei prin Internet, unde Skype este mai popular decat Google Talk, scrie presa internationala.

Nu este vorba insa de o infrastructura IT de miliarde de dolari. Proiectul companiei are la baza un concept simplu: crearea unei comunitati din care sa faca parte posesori de hotspot-uri sau conexiuni la Internet wireless dispusi sa imparta aceasta conexiune cu alti utilizatori, a explicat Martin Varsavsky, fondatorul companiei Fon. Astfel, pentru a intra pe Internet, utilizatorii acceseaza de fapt cea mai apropiata conexiune wireless oferita de unul dintre membrii Fon sau "fonero", cum i-a numit fondatorul companiei. Pentru a deveni membri, utilizatorii trebuie sa se inregistreze pe site-ul Fon (www.fon.com), dupa care vor urma cativa pasi pentru a-si transforma conexiunea la Internet intr-un hotspot Fon, scrie presa internationala.

Afacerea si incasarile companie, dar si ale celor care isi pun la dispozitie conexiunile la Internet Wireless, provin insa de la utilizatorii care nu fac parte din reteaua Fon, dar care vor sa acceseze Internetul la unul dintre hotspot-urile companiei. "Ei sunt de fapt sursa de venit pe care se bazeaza modelul nostru de business", a precizat Varsavsky.

Reteaua Fon a fost lansata in noiembrie anul trecut, in Europa si in SUA, si dispune deja de 3.000 de membri din 53 de tari. "Oamenii au fost innebuniti in Spania", a spus Martin Varsavsky. "Mi-am dat seama ca am dat lovitura, mai ales ca mai multi furnizori de servicii de Internet sunt interesati sa incheie parteneriate", a mai spus el. "Sper ca Fon sa ajunga, pana la sfarsitul anului, cea mai mare retea de hotspot-uri din lume".

Insa ideea lui Varsavsky nu este una complet noua si nici ferita de probleme. Boingo Wireless este unul din succese, fiind la momentul de fata cea mai mare retea compusa din mai multe hotspoturi. In schimb, companii cum ar fi Joltage sau Cometa Networks nu au rezistat pe piata mai mult de doi ani, scrie The New York Times. anca.arsene@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO