Business Hi-Tech

Grupul Bobnet, din care face parte start-up-ul local Bob Concierge, a deschis o fabrică de dispozitive IoT la Piteşti pentru a separa şi extinde partea de producţie hardware. Investiţiile alocate se vor situa între 5-10 mil. euro

Investiţiile totale în proiectul Bob Concierge se ridică la peste 11 mil. euro, ultima finanţare, în valoare de 6 mil. euro, fiind obţinută de la fondul de investiţii american NCH Capital la finalul anului trecut.

Investiţiile totale în proiectul Bob Concierge se ridică la peste 11 mil. euro, ultima finanţare, în valoare de 6 mil. euro, fiind obţinută de la fondul de investiţii american NCH Capital la finalul anului trecut.

Autor: Ioana Nita

23.09.2022, 00:02 944

Grupul local Bobnet, cunoscut pentru dezvoltarea start-up-ului tech Bob Concierge, a decis să separe şi să extindă totodată activitatea de producţie a dispozitivelor IoT (Internet of Things) folosite pentru automatizarea comerţului de proximitate, inaugurând la Piteşti fabrica Bob IoT Enterprise, unde se va produce o gamă variată de dispozitive IoT pentru retailul automatizat şi logistică inteligentă. Mai exact, în cadrul fabricii Bob IoT Enterprise se vor produce atât aparatele inteligente Bob Concierge - dispozitive dotate cu un mini-shop cu alimente şi băuturi selectate, lockere pentru preluarea coletelor de la curieri şi o gamă de servicii casnice, amplasate în scările din complexele rezidenţiale, cât şi alte tipuri de dispozitive IoT personalizate pentru diferite industrii şi necesităţi de business ce vor fi comercializate la nivelul Europei. 

Practic, deschiderea fabricii vine după ce dispozitivele IoT create au fost validate în cadrul proiectului Bob Concierge, iar acum start-up-ul va oferi această tehnologie terţilor ca soluţie independentă. „Obiectivul nostru este de a comercializa în Europa peste 200.000 de dispozitive în următorii 10 ani. În acest scop, productivitatea întreprinderii va fi gradual mărită, până la 30.000 - 40.000 de dispozitive anual, iar numărul angajaţilor estimăm că va atinge câteva sute. Geografia de exporturi va cuprinde practic toate ţările europene, inclusiv a Europei de Est. Nu excludem şi exporturi în afara Europei“, a declarat Darius Mihalcea, directorul Bob IoT Enterprise.

Fabrica va asigura producţia la nivel industrial a unei game variate de dispozitive IoT pentru retail-ul automatizat şi logistică inteligentă, cum ar fi magazine, restaurante sau depozite logistice autonome, complet automatizate.

Dispozitivele construite de Bob IoT Enterprise sunt concepute cu un sistem de operare bazat pe o tehnologie IoT în cloud care poate fi aplicată, scalată şi personalizată pentru diferite industrii şi necesităţi de business, atât în companii mici, cât şi la reţele mari de retail. Utilizarea aparatelor Bob IoT Enterprise în ecosistemul Cloud IoT va reprezenta o diferenţiere tehnologică importantă faţă de alte soluţii de pe piaţă, asigurând disponibilitate 24/7, conectivitate în timp real, securitate înaltă şi putere avansată de procesare.

Fabrica Bob IoT Enterprise are în prezent ocupă o suprafaţă de peste 2.000 mp şi are comenzi pentru mai mult de 400 dispozitive IoT. Investiţia totală în proiect va fi între 5 şi 10 milioane euro, adaptabilă volumelor de producţie, bugetul urmând să fie alocat în etape, în funcţie de volumul de activitate, şi va creşte treptat în funcţie de evoluţia numărului de comenzi în regiune. Astfel, fabrica Bob IoT Enterprise a fost concepută să opereze în mod flexibil.

Dispozitivele produse de Bob IoT Enterprise vor fi instalate de către clienţi retaileri în reţetele care vor fi dirijate de grupul Bobnet din cloud, permiţând funcţii de comercializare a produselor alimentare şi celor de prima necesitate, precum şi funcţii de logistică.

„Activitatea noastră nu este limitată de producerea dispozitivelor pentru grupul Bobnet. Planificăm să executăm comenzile pentru proiectarea şi producerea altor dispozitive IoT conform cererii pieţei europene, inclusiv dispozitive IoT de logistică complexe“, a explicat Darius Mihalcea.

Startup-ul românesc Bob Concierge, lansat de Grupul Bobnet, este recunoscut la nivel naţional pentru reţeaua unică de dispozitive automatizate, care asigură accesul rapid la produse şi servicii, în complexele rezidenţiale, fiind primul produs al companiei care beneficiază de sistemul de logistică inteligentă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO