Business Hi-Tech

Hackerii vin numai din Est - o legenda spulberata

04.02.2003, 00:00 13

Compania PSINet Europe- care ofera servicii de Internet pentru clientii din mediul de business - a realizat un studiu privind activitatile hackerilor pe Net, descoperind faptul ca zilnic au loc sute de atacuri impotriva serverelor companiilor, majoritatea venind din Statele Unite si Europa Occidentala,  si nu din Rusia, Romania sau Bulgaria, cum credeau expertii IT. PSINet a instalat un "server- capcana", vulnerabil la atacurile hackerilor dar care nu continea nici o informatie secreta, nu era legat la vreo retea si care era menit doar sa inregistreze actiunile piratilor Internetului.
Serverul PSINET a fost atacat in prima zi de functionare de 467 de ori, iar numarul atacurilor a fost extrem de ridicat si in urmatoarele trei saptamani, cat a durat testul, scrie CNET.com. Studiul a relevat faptul ca serverele tuturor companiilor sunt in pericol, indiferent de locatie sau de modul in care este utilizat, iar cei care detin date sensibile sau depind de server pentru activitati economice ar trebui sa se ocupe in mai mare masura de securitate.
Securitatea serviciilor online a devenit o prioritate in urma impactului extrem de negativ avut de atacurile cu virusi sositi prin e-mail, fenomenul fiind calificat drept "cyber-terorism" de expertii americani. Studiul realizat de PSINET a demonstrat astfel faptul ca securitatea serverelor nu mai este o problema secundara, ce poate fi tratata cu indiferenta. Nici macar un serviciu de securitate non-stop nu poate garanta 100% ca un sistem informatic nu poate fi spart.
In cele trei saptamani de test, realizat in Data Center-ul PSINET din Amsterdam, s-au inregistrat in total 626 de atacuri, specialistii companiei ajungand la cateva concluzii interesante.
In primul rand, majoritatea atacurilor au venit de pe adrese ce folosesc servicii de Internet broadband, lucru ce demonstreaza faptul ca si hackerii se orienteaza spre servicii de mare viteza, pentru a putea ataca mai usor serverele companiilor. Iar posibilitatile de atac sunt mult mai mari decat pe vremea batranelor conexiuni dial-up.
Majoritatea atacurilor au venit din Statele Unite si din Europa Occidentala, in ciuda deselor acuzatii conform carora cei mai multi hackeri ar fi in Estul Europei sau din China. Din spatiul ex-comunist si din Asia nu a fost lansat nici macar un singur atac, conform PSINet. Germania, Italia, Olanda si Marea Britanie au fost tarile de origine ale celor mai multe atacuri.
"Acest studiu ar trebui sa ii trezeasca la realitate pe toti cei care considera ca serverele lor sunt ferite de atacurile hackerilor", a declarat Stephen Scott, directorul PSINet Europe. "Serverul nostru de test ar fi trebuit sa fie ferit de asalturile piratilor, fiind localizat in Data Center si neavand legaturi cu alte informatii sensibile. Dar si asa au fost inregistrate sute de actiuni de acest gen", a explicat el.
Rezultatele studiului PSINET sunt confirmate si de compania de analiza Gartner, care spune ca 90% dintre problemele cauzate de hackeri sunt au ca punct de pornire bresele din sistemul de securitate si slaba administrare a serverelor. Conform unui raport al guvernului britanic, numai 25% dintre companii cheltuiesc mai mult de 1% din bugetul IT pentru probleme de securitate.
"Problema nu este numai ca firmele nu cheltuiesc destul pentru a se proteja, dar nici nu se gandesc macar sa analizeze amenintarile potentiale la adresa serverelor lor si ce ar trebui sa faca pentru a se proteja", a mai adaugat Stephen Scott.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO