Business Hi-Tech

Imobiliare: Westhill intra pe rezidential si birouri

Imobiliare: Westhill intra pe rezidential si birouri
28.08.2008, 11:22 20

Compania britanica Westhill Development, care dezvolta in prezent centre comerciale la Ploiesti si Targoviste, va aloca, in urmatorii cinci ani, peste 500 de mi-lioane de euro pentru realizarea de proiecte imobiliare in Romania, cuprinzand locuinte, centre comerciale si spatii de birouri.
Insa britanicii vor mai construi doar doua malluri, avand in vedere numarul mare de proiecte de retail anuntate pentru urmatorii ani si pretul ridicat al terenurilor, si vor intra mai puternic pe segmentele rezidential si de birouri.
Westhill dezvolta in prezent doua centre comerciale, Zenith (foto) la Ploiesti si Crizantema la Targoviste, in care va investi peste 200 de milioane de euro. Centrul co-mercial Zenith va avea o suprafata inchiriabila de 58.000 metri patrati si va fi construit pe un teren de zece hectare. "Suntem in discutii avansate pentru obtinerea unei finantari de circa 100 de milioane de euro de la o mare banca internationala, iar in luna septembrie vom incepe constructia centrului comercial. Investitia totala in acest mall va ajunge la circa 140 de milioane de euro, suma care include achizitia terenului, proiectarea si lucrarile de infrastructura rutiera din jurul proiectului", afirma Andrei Panculescu, directorul Westhill Romania. El a precizat ca pentru 49% din spatiile din cadrul proiectului au fost semnate deja contracte de intentie. Suprafata mallului din Ploiesti ar putea fi extinsa cu inca 20.000 de metri patrati inchiriabili, investitia ridicandu-se la circa 30 milioane euro.
"Am achizitionat deja sase hectare de teren in apropiere de Ploiesti si negociem alte preluari in zona pentru realizarea unui proiect rezidential si a unor spatii de birouri. De asemenea, ne uitam in zona de centru a tarii pentru terenuri in vederea constructiei a doua malluri", spune Panculescu.
El a precizat ca, pentru proiectul rezidential si cel de birouri, investitiile se vor ridica la 100 milioane euro, urmand ca acestea sa fie realizate in parteneriat cu investitori locali. Strategia companiei, care dezvolta proiectul in parteneriat cu fondul de investitii Lewis Charles, este de a vinde proiectul dupa finalizare. "Valoarea de piata a proiectului in acest moment este de 300 milioane euro, la un randament de 7%. Poate ca in 2010-2011, dupa finalizare, il vom vinde", a adaugat Panculescu.
Westhill Development a intrat pe piata romaneasca in 2006, cand a achizitionat terenurile pentru centrele comerciale din Ploiesti si Targoviste. Compania are investitii in Londra, Bucuresti si Sofia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO