Business Hi-Tech

Impozitul pe mobil umple conturile primariilor americane

17.05.2005, 19:52 14

Avand de la an la an vistieriile tot mai secatuite din cauza reducerii taxelor si a faptului ca tot mai multi bani merg la bugetul federal, primariile americane au pus ochii pe sectorul telecom, aparand tot felul de noi reglementari care scot banii din buzunarul utilizatorilor.

Primaria din Baltimore, dupa ce anul trecut a evitat la limita intrarea in incapacitate de plata, a introdus o taxa pentru fiecare utilizator de telefon mobil si nu este deloc una mica: 3,5 dolari (2,69 euro) in fiecare luna. Practic, tinand cont ca sunt 238.000 de utilizatori de celulare in acest oras, primaria si-a asigurat un venit suplimentar de aproape un milion de dolari pe luna, cu care a rezolvat problemele la ordinea zilei, precum repararea scolilor publice. De asemenea, aceasta noua sursa de venit va permite primariei din Baltimore sa reduca taxele obisnuite pe proprietate, sursa "traditionala" de venit a oricarei administratii locale.

"Nici nu mai tin minte cand am avut un an fiscal atat de relaxat", a declarat presedintele Consiliului Local. "De obicei incasam banii din taxele pe proprietati, insa pe masura ce ele au crescut, iar banii se duc spre administratia centrala, a trebuit sa venim cu ceva nou", a explicat el.

Iar Baltimore nu este nici primul, nici singurul oras american care a pus ochii pe segmentul telecom pentru a-si asigura bugetul.

Autoritatile locale din Springfield nu s-au multumit cu o taxa lunara fixa, ci si-au propus sa incaseze un "comision" din valoarea facturii. Astfel, toti utilizatorii de telefon, fie el mobil sau fix, urmeaza sa plateasca o taxa de 5% din valoarea facturii catre primarie. Astfel, primaria din Springfield si-a propus sa finanteze o noua inchisoare si sa isi acopere celelalte cheltuieli din buget. Bineinteles, decizia autoritatilor a fost aprig contestata, iar la protestele clientilor s-au adaugat si voci nemultumite ale operatorilor de telefonie. Pana la urma, locuitorii din Springfield au obtinut dreptul de a organiza un referendum pe aceasta tema, iar rezultatul ramane de vazut. Pe langa grupurile civice care au protestat fata de aceasta masura, tot mai multe voci cer ca macar pensionarii sa fie scutiti de plata noii taxe.

Cert este insa ca alte cateva zeci de orase care au introdus acestei noi taxe, dar sunt si cateva reglementari de acest gen chiar la nivelul administratiilor catorva state, pe care presa americana nu le nominalizeaza. Ca si valoarea facturii de telefonie, nivelul acestor taxe pare sa fie mic la nivel individual, cativa dolari in plus pe luna, insa anul trecut s-au colectat numai prin acest sistem 17,8 miliarde de dolari (13,6 miliarde de euro).

Specialistii au calculat insa ca americanii platesc in medie 52,50 de dolari (40,3 euro) pe luna pentru telefonul mobil, din care aproape 17 procente, cu alte cuvinte 8,75 dolari (6,7 euro) pe luna se duc pe taxe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO