Business Hi-Tech

Intel: Romania e o piata care nu inghite cu prea mare pofta produsele ieftine

03.03.2004, 00:00 16



In ciuda aparentelor, pe piata IT romaneasca produsele ieftine nu se vand bine, a observat Piotr Pagowski, manager pentru Europe Centrala si de Est al celui mai mare producator de cipuri din lume, compania americana Intel.



Totodata, Romania are unul din cele mai bune niveluri de acceptare a noilor tehnologii din Europa Centrala si de Est, sustine managerul Intel. El a exemplificat aceasta situatie prin lansarea la Bucuresti, anul trecut, a primului laptop cu tehnologie Centrino produs de o companie locala (Concept Electronics, n.r). "In Estonia, de exemplu, care din punct de vedere al conectivitatii wireless este inaintea Romaniei, avand puncte de conectare WiFi (n.r. conexiune la Internet cu ajutorul undelor radio) in fiecare restaurant, nici nu ajunsesera primele laptopuri cu tehnologie Centrino cand in Romania era lansat unul produs local", povesteste responsabilul Intel.



Comparativ cu alte tari din regiune, in Romania nu se vand mai bine produsele ieftine, a apreciat Pagowski, pentru ca managerii romani tin cont de mai multi factori, cum ar fi calitatea sau durata de viata a echipamentelor. Intel detine suprematia in privinta componentelor PC si in Romania, avand pe trimestrul patru al 2003 o cota de piata in jur de 71,4% ca numar de unitati (82% ca incasari), conform IDC.



Piotr Pagowski apreciaza ca, inainte de orice, piata IT din Romania are nevoie de bani pentru a se dezvolta. "Aici si guvernul are un cuvant greu de spus, a precizat el. Cred ca Israelul este cel mai bun exemplu in acest sens. Cu ceva ani in urma, principalele lor exporturi erau sucurile, care aduceau cam 500 de milioane de dolari pe an. Dupa concentrarea puternica pe sectorul high-tech, anul trecut au avut exporturi de 8 miliarde de dolari numai pe acest domeniu".



Intel continua sa investeasca pentru dezvoltarea noilor tehnologii, care vor intra rapid si pe piata romaneasca, iar unele ar putea fi dezvoltate chiar de companii locale.



"Tehnologia nu sta pe loc. Legea lui Moore este inca valabila", a declarat oficialul Intel, referindu-se la celebra afirmatie conform careia numarul de tranzistori dintr-un cip se va dubla la fiecare doi ani, practic dublandu-se performantele echipamentului.



Recent, Intel si-a reafirmat interesul pentru "casa digitala". Producatorul de cipuri este hotarat sa cheltuiasca bani seriosi in dezvoltarea tehnologiilor si echipamentelor care vor opera locuinta informatizata a viitorului, a reamintit Pagowski. Compania a creat si un fond de 200 de milioane de dolari,denumit Digital Home, pentru investitii in firme ce dezvolta astfel de tehnologii. Intel va orienta acesti bani cu precadere catre acele tehnologii care permit continutului multimedia, cum ar fi filmele sau muzica, sa circule wireless prin casa, intre computer, televizor, DVD player, sistemele audio portabile sau hi-fi, toate aflate in aceeasi locuinta.



De asemenea, strategii companiei au asigurat ca nu telefonul mobil va lua locul computerului, asa cum prezice Nokia care invoca succesul fulminant al smartphone-urilor, si sustin ca laptopurile viitorului vor avea si celular incorporat. De aceea, Intel pregateste cipuri care vor suporta si comunicatiile mobile. Pe langa aceste domenii, Intel lucreaza la dezvoltarea standardului de comunicatii fara fir WiMax, care va lua in timp, spun oficialii companiei americane, locul actualului sistem WiFi (Internet prin unde radio).



WiMax va extinde raza, limitata acum, a emitatoarelor Wi-Fi de la cateva sute de metri la cateva zeci de kilometri. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO