Business Hi-Tech

Interesul romanilor pentru locurile de munca din strainatate, exploatat de site-urile de recrutare online

09.11.2007, 18:09 71

Companiile locale au inceput sa incheie parteneriate cu angajatorii online internationali, iar oferta diversificata, salariile si beneficiile atrag romanii din domenii diverse, de la finante, contabilitate, resurse umane pana la IT, constructii, inginerie, vanzari sau industria auto.
Din totalul de joburi disponibile pe site-ul de recrutare eJobs, 3,9% sunt locuri de munca oferite pentru locatii din strainatate. "In acest moment, avem 432 de joburi pentru strainatate, din totalul de 10.920 de joburi disponibile in diverse domenii", a declarat pentru ZF Laura Chilom, HR Consultant la eJobs.ro.
"Publicarea de joburi in strainatate a decurs din interesul major al companiilor angajatoare de a le publica pe acest site. Numarul companiilor care publica aceste joburi a crescut semnificativ de-a lungul acestui an, fie ca este vorba de companii din tara care recruteaza personal pentru strainatate, fie sunt companii din afara", a afirmat Laura Chilom.
Un alt motiv pentru care site-ul are si oferte de munca pentru locatii din strainatate este faptul ca eJobs a incheiat un parteneriat, la inceputul acestui an, cu compania internationala de recrutare Monster, care poate astfel sa recruteze personal in Romania, pe diverse pozitii, direct prin intermediul eJobs.
Interesul fata de astfel de locuri de munca este ridicat din partea utilizatorilor romani, afirma reprezentantii site-urilor de recrutare. "Numarul aplicantilor la joburile din strainatate este uneori cu mult mai mare fata de cel al aplicantilor pentru joburi in tara", a declarat HR Consultant din cadrul eJobs. "Indiferent de domenii, precum constructii, agricultura, IT sau productie, solicitarile si beneficiile oferite de angajatorii straini au atras intotdeauna atentia celor care isi doresc un loc de munca in afara tarii", afirma Chilom.
Domeniile pentru care sunt solicitati angajati romani sunt diverse, de la finante, contabilitate, resurse umane pana la IT, constructii, inginerie, vanzari, industria de masini. Iar pozitiile oferite merg de la tapiteri - reconditionare mobila, macanici reparatii camioane pana la executive search consultant sau ingineri, in tari precum Olanda, Norvegia sau Marea Britanie, potrivit ofertei eJobs. Iar unele dintre joburi sunt oferite de companii straine care activeaza in Romania si recruteaza pentru birouri din alte tari - precum Hudson London sau Microchip Technology.
Site-ul de recrutare online eJobs ocupa locul intai in categoria locuri de munca, potrivit trafic.ro, si locul 6 in clasamentul general al site-urilor romanesti, cu o medie de 350.000 de vizitatori unici pe saptamana. Site-ul are peste un milion de CV-uri inscrise in baza de date. Lansat din 1999, site-ul eJobs este partener al monster.com, cel mai mare site de recrutare online din lume, prezent in 36 de tari.
Numarul de joburi in strainatate oferit de site-ul de recrutare online bestjobs a crescut de aproape 4 ori in ultimul an, de la 112 inregistrate in octombrie 2006. Site-ul de recrutare online al bestjobs a avut disponibile 433 de joburi in strainatate, in luna octombrie, dintr-un total de 19.817, ceea ce reprezinta 2,18% din total, potrivit reprezentantilor companiei.
"Pentru acest tip de joburi avem un feed-back pozitiv din partea candidatilor, mai ales din partea celor din provincie. Se stie faptul ca ofertele salariale din provincie sunt mai scazute fata de cele din Bucuresti sau din orasele mari, lucru care ii face pe multi romani sa-si doreasca un loc de munca mai bine platit", a declarat Alexandra Dinca, PR manager al Neogen SA, compania care realizeaza site-ul bestjobs. Cererea crescuta a candidatilor pentru acest tip de oferte a fost unul dintre motivele care a dus la cresterea ca pondere a acestor oferte in cadrul site-ului de recrutare.
"Unul dintre principalele motive ale utilizatorilor de a alege joburi disponibile in strainatate este oferta salariala", a afirmat Alexandra Dinca. "Majoritatea ofertelor de joburi din strainatate se incadreaza in categoria de munca necalificata, iar acest tip de oferta este mai bine platita in alte tari din UE decat in Romania", justifica ea interesul candidatilor, care a crescut semnificativ dupa aderarea la UE.
Pe langa ofertele de munca necalificata, cele mai multe joburi sunt disponibile in domeniul Software/Tehnologii. "Acest domeniu reprezinta 20,3% din totalul de joburi in strainatate, urmat de inginerie - 15,24%, constructii - 11,7%, turism - 10,6%, instalari/reparatii - 8,7%, restaurante - 6,9%", a declarat Alexandra Dinca, PR manager al Neogen SA. Iar o pondere mica din ofertele de pe bestjobs provin din partea companiilor care activeaza in Romania si au birouri in strainatate.
Potrivit reprezentantilor companiei, numarul ofertelor de munca disponibile prin intermediul bestjobs a crescut de 2,8 ori, in luna octombrie, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. In prezent, bestjobs are un milion de utilizatori care au inregistrat un CV online.

Primii jucatori din recrutarea online
www.bestjobs.ro
19.817 joburi oferite in octombrie
2,18% din joburi, in strainatate
433 de joburi in strainatate
1 milion de CV-uri inscrise

www.ejobs.ro
10.920 de joburi oferite in prezent
3,9% din joburi in strainatate
432 de joburi in strainatate
peste 1 milion de CV-uri inscrise

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO