Business Hi-Tech

Istoria fabuloasă a lui Daniel Dines, IT-istul român care a lucrat pentru Microsoft, dar care s-a întors în ţară pentru a crea UiPath, cea mai valoroasă companie pornită în România, a cărei evaluare ar putea ajunge la 7 mld. dolari

Istoria fabuloasă a lui Daniel Dines, IT-istul român...
20.03.2019, 11:26 36310

UiPath, o companie fondată în Bucureşti de românii Daniel Dines şi Marius Tîrcă şi care s-a specializat în cea mai în vogă tehnologie la nivel global - dezvoltarea de roboţi software care automatizează procesele de lucru din companii, ar fi în discuţii pentru obţinerea unei runde gigant de finanţare care ar duce evaluarea companiei la 7 miliarde de dolari, mai mult decât dublu faţă de situaţia de la runda precedentă de finanţare, scrie Business Insider, citând surse din industrie. Evaluarea nu este încă foarte clară sursele publicaţiei menţionând că aceasta ar urma să varieze între 6 şi 7 miliarde de dolari.

Vedeţi mai jos istoria lui Daniel Dines, fondatorul UiPath, povestită în cadrul emisiunii ZF Live 

► Eu sunt din Oneşti. Am terminat Facultatea de Matematică-Informatică în 1997. Ca fire, sunt destul de leneş, dar aveam un pic de talent la matematică şi am intrat uşor la facultate, la secţia de Informatică.

► Facultatea m-a dezamăgit, stilul, profesorii, nu prea am fost la facultate. Un lucru comun pentru mulţi din generaţia mea. Mi-a plăcut mai mult liceul. Într-o zi, un coleg mi-a zis că se angajase ca programator şi lua 300 de dolari pe lună. Eu cred că trăiam cu 30 de dolari pe lună atunci. Aşa că m-am apucat să învăţ, am petrecut toată vara studiind un limbaj de programare după ce am făcut rost de o carte. După câteva luni m-am angajat la o firmă care nu avea destule calculatoare. Aşa că lucram noaptea, de la 8 seara, pe un calculator de la ei. A fost plăcerea vieţii mele. Era un calculator puternic pentru perioada aceea, a fost jucăria mea timp de şase luni. Îmi puneam muzică, eram singur, studiam, lucram.

► Când s-a terminat proiectul, m-am dus la o companie de outsourcing franţuzească. Prin 1995-1996 începuse un prim val de plecări de programatori români la Microsoft. Veneau anual să recruteze de aici.

Aşa am ajuns să dau şi eu o serie de interviuri şi mi-au făcut o efortă pentru sediul din Seattle, de 60.000 dolari pe an brut. Era o ofertă bună.

► Când am ajuns eu în State, în 2000, erau deja vreo 200 de români la Microsoft. Am stat 5 ani în State şi m-am intors în 2005. Nu mă acomodasem acolo. Şi aveam <<driveul>> de antreprenor. Începusem să mă gândesc la nişte produse. Am avut nişte parteneri iniţiali, am făcut nişte businessuri de outsourcing, nimic major. Una din greşelile mele a fost că lucram speculativ. Asta e o greşeală pe care o fac mulţi antreprenori. Am făcut un produs pentru Windows, pentru <<search>>, dar nu a funcţionat, nu aveam nicio noţiune de marketing atunci. Când am făcut primele reclame în Google Adwords şi te limitau la un titlu de trei linii, nu înţeleam cum poţi să reduci totul aşa mult într-un slogan.

► Ingineria software nu e neapărat o muncă de sinteză, e elaborare, analiză. De aceea eu am fost mereu un programator ok, nu strălucit. Eu sunt un om sintetic, nu analitic, mă plictisesc repede. Iau decizii cu informaţii puţine, e un <<skill>> foarte util pentru un CEO.

► Primul client al UiPath a fost în 2014,  când o companie de BPO din India a venit la noi şi a spus că fac un proiect-pilot cu unul din competitorii noştri, dar că aceştia sunt foarte scumpi şi nu prea receptivi la sugestiilor lor. Testând ce facem noi, au văzut că se potrivea bine nevoilor lor. Am trimis trei oameni în India, inclusiv Marius (Tircă – n.red., al doilea fondator), unde au stat trei luni şi am înţeles în sfârşit piaţa. Ne-am dat seama că noi aveam produsul bun, dar eram într-o piaţă greşită. A fost noroc, un moment excepţional pentru noi. Dacă se intâmpla cu 2 ani mai deveme nu am fi avut un produs pregătit. Competitorii noştri ar fi avut timp să fie în faţă şi să sugrume piaţa.

► Următorul client important a fost Capgemini, care ne-a ales pentru că şi-au dat seama că aveam cea mai bună tehnologie la acel moment. Tot în 2014, un alt client a fost Cognizant, o firmă importantă americană, cu bază mare în India. Din feedbackul acestor 3 firme am reuşit să dezvoltăm produsul.

► În 2015 am primit prima finanţare, la un incubator la Londra, de 1,6 mil dolari. Am folosit fondurile ca să angajăm oameni şi să ne extindem. Ne-am mutat din apartamentul din Delea Veche în iunie 2015. Finanţarea ne-a ajutat să ne schimbăm mentalitatea,. Noi ne concentram să ne păzim „cash-ul”. Acum am reuşit să avem curaj să investim într-o piaţă bazându-te pe intuiţia că o să crească. E greu să te desparţi de bani când ai muncit pentru ei.

► În aprilie 2017 am ridicat o finanţare de 30 de milioane de dolari, la o evaluare a companiei de 110 milioane dolari. Am dat mai puţin de 30% din companie. La acel moment avem nevoie de capital şi am început să căutăm investitori. Fondul de investiţii Accel s-a mişcat cel mai repede. A fost o coincidenţă că era o româncă partener acolo. Luciana  (Lixandru – n.red) chiar ne spunea că nu credea că fondul va investi vreodată în România, nu era în target. Ei se uită la companii care pot valora un miliard. Nimeni nu se aştepta să ajungă la un miliard în 10 luni, dar şi în 6 ani dacă faci 10x nu e rău.

► Eu am fost reticent la ideea de investitor, mi-l imaginam ca pe un rechin care vrea să îţi fure puiul. Dar am descoperit că există şi investitori sofisticaţi, care vor să ducă un business înainte şi caută antreprenori care pot face asta. La marile companii de IT din SUA, CEO-ul este de cele mai multe ori chiar fondatorul.

► Fondurile de investiţii te ajută să recrutezi oameni foarte valoroşi. Noi am plătit 4 mil. de dolari comisioane către firmele de recrutare. E foarte scump să recrutezi o echipă. Noi plătim salarii de top la nivelul ţărilor în care mergem.  În România ne uităm cât plătesc alte firme pe aceeaşi poziţie şi plătim 20% peste ei. Un programator bun face cam 3.000 euro net uşor, pe cartea de muncă, plus bonus de 20-30% pe an.  UiPath are 600 de angajaţi cu oferte acceptate, din care în România peste 250.

► Noi vrem să fim un soi de Google sau Facebook în România, să creem un nou tip de companie aici. Noi avem oameni de top din toate domeniile, nu doar programatori, ci şi pe vânzări, juridic şi marketing. Toţi oamenii sunt la un nivel foarte sus.

► A doua rundă de finanţare, de 153 milioane dolari, a evaluat compania la 1,1 mld.dolari. În general, ca organizare există o companie care conduce runda de finanţare şi altele care fac parte dintr-un sindicat. Fondul Accel US a condus la noi negocierea. Ei au investit în Facebook, în Atlasian, la începuturile companiilor.

► Noi am avut şi evaluări mai mari pe masă, de 1,2 mld.dolari. Dar e foarte important şi ce oameni aduci la masă, cum te înţelegi cu ei, cum se implică în companie. Investitorii noştri sunt foarte implicaţi, vin cu knowledge, cu relaţii, ne deschid pieţe noi. Sunt oameni care sunt foarte interesaţi ca noi să creştem, altfel au aruncat banii pe fereastră. Noi luăm lângă noi oameni care ne plac, cu care putem ieşi la o bere. Altfel nu iese relaţia. La fel am ales investitori care ne plac.

► În acest moment, fondatorii companiei deţin mai puţin de 50% din UiPath, dar deţinem controlul, avem drepturi de vot de peste 50%. Nu contează cât deţii ca procent.

► Avem venituri între  50-100 mil. dolari astăzi. Targetul de venit pe 2018 este de peste 200 mil. dolari. Suntem pozitivi. Nu avem nevoie de altă rundă de finanţare. Următorul pas este listarea pe bursă.

► Sfatul meu pentru antreprenori este să se ducă la un accelerator. O idee singură nu are nicio valoare. Degeaba o ai dacă nu faci ceva cu ea.

► În prima rundă de finanţare, la o evaluare a companiei de 8 mil. dolari, investitorii au investit în noi, în echipă. Nu aveau nicio putere. Era un fond nemţesc, Early Bird, la care unul din parteneri este român, Dan Lupu.

► Cine are un prototip funcţional se poate duce la Dan Lupu. Cine are doar o idee să se ducă la un accelerator. Dar să nu se ducă singur, să găsească mai mulţi oameni care cred în ideea lui. Aşa ai mai multe şanse ca oamenii care finanţează proiecte să creadă în ideea ta şi să îţi dea 10.000 euro. E mult mai greu să ridici 10.000 euro decât 1,5 mil euro. E mai greu să ridici 30 de milioane decât 153 de milioane.

► Eu sunt foarte ataşat de România, de colegi, de prieteni, de limbă. Imi place Bucureşti, mă simt bine aici. Nu sunt tradiţionalist, dar aş vrea să las o moştenire aici.

 
Urmează ZF Health&Pharma Summit'24