Business Hi-Tech

Jocurile video "serioase": solutii virtuale pentru probleme adevarate

07.11.2005, 14:31 36

Sectorul public este o lume unde banii sunt intotdeauna o problema. In acelasi timp, industria jocurilor este un domeniu in care creativitatea este stimulata cu bugete generoase. Pot fi cele doua domenii combinate?

Nu v-ati simti mai in siguranta daca, in cazul unei situatii de urgenta, ati sti ca politistii care trebuie sa va salveze au trecut anterior prin niste exercitii care simulau scenariul respectiv, chiar daca era vorba doar de un joc pe calculator?

Exact pe aceasta idee se bazeaza si conceptul jocurilor video "serioase": antrenament in lumea virtuala pentru situatii dificile in lumea reala.

La jumatatea distantei dintre sectorul public si industria jocurilor se afla o noua industrie, aflata la inceputuri, insa cu un mare potential: jocurile video serioase, scrie The Washington Post.

Serious Game Initiative, un proiect initiat de institutul Woodrow Wilson International Center for Scholars din Washington, si-a propus sa combine tehnologia si divertismentul pentru a incerca sa rezolve probleme intalnite in lumea reala, in domenii precum educatie, sanatate, aparare nationala sau management.

Chiar daca nu este inca sustinut la scara larga si nici extrem de popular, acest concept ar putea sa fie "un mod de a juca fiecare carte pentru a obtine o lume mai buna", sunt de parere unii analisti citati de The Washington Post.

Jocurile video serioase sunt oferite utilizatorilor gratuit, in marea majoritate a cazurilor, sau sunt distribuite unor organizatii care le utilizeaza in scop educational.

Astfel, producatorii de astfel de jocuri nu se pot baza pe aceste creatii ca surse de venituri.

Cu toate acestea, companiile producatoare considera ca industria este inca la inceput si ca se va dezvolta destul de mult in urmatorii cativa ani, scrie The Washington Post.

Piata este de-abia la inceput, insa cateva companii sunt deja interesate.

Producatorul de programe software utilizate pentru jocuri video sau programe de simulari militare si guvernamentale Breakaway este una dintre companiile care vor sa transforme jocurile video serioase intr-o industrie in toata regula.

Breakaway produce deja astfel de jocuri, printre care se numara Austerlitz: Napoleon''s Greatest Victory, dar si simulari pentru clienti importanti cum ar fi Pentagonul sau activisti din diferite domenii. In acest moment, compania lucreaza la dezvoltarea unui nou program pentru Pentagon, net-Strike, care este de fapt o simulare in timp real a unui sistem de colectare si management al informatiei pe campul de lupta.

In plus, compania este aproape gata sa scoata pe piata un alt produs care se incadreaza in aceasta categorie, A Force More Powerful, care incearca sa prezinte principiile lui Gandhi asupra rezistentei nonviolente. Clientul care a cerut crearea unui astfel de joc este o organizatie nonprofit numita International Center on Non-violent Conflict, scrie The Washington Post.

"Nu consideram ca este o problema faptul ca producem jocuri cu subiect de razboi, dar si jocuri care promoveaza pacea", a explicat Deborah Tillett, presedinte Breakaway. "Principiile de baza pe care le-a impus International Center on Non-Violent Conflicts pentru jocul pe care-l cream pentru ei au fost sa utilizam strategii militare din lumea reala, pe care sa le aplicam insa la o miscare nonviolenta", a mai spus aceasta.

Tot la categoria jocurilor serioase, Breakaway a creat si diferite simulari menite sa pregateasca oficialii serviciilor de urgenta din fiecare tara pentru diferite dezastre, si un software care sa-i ajute pe agentii federali sa descopere fraudele mai usor, a explicat Deborah Tillett.

Cheia succesului pentru crearea unui joc video serios este combinarea unor evenimente din viata reala, din care jucatorii sa aiba ce invata, cu creativitatea si divertismentul necesare intr-un joc, sunt de parere expertii.

Spre exemplu, un alt joc semnat Breakaway, Incident Commander, ii transpune pe jucatori in situatii de urgenta, cum ar fi o bomba care explodeaza intr-o scoala sau un accident de tren, iar acestia trebuie sa gaseasca cele mai bune solutii pentru a depasi situatia de criza. Ceea ce face ca jocul sa fie interesant este grafica extraordinara si imaginile tri-dimensionale (3D) cat mai reale, a explicat presedintele Breakaway.

Nu va inchipuiti insa ca in toate jocurile de acest gen veti vedea oameni plini de sange sau peisaje cu grafica complexa, 3D. De multe ori, oamenii sunt simbolic reprezentati prin mici triunghiuri care dispar daca sunt afectati de dezastru. Ceea ce trebuie sa faceti este sa opriti prin diferite metode disparitia acestor triunghiuri pentru ca, in caz contrar, pe ecran apare un text in care sunteti avertizati ca oamenii aflati sub protectia dumneavoastra cad victime dezastrului, iar scorul inregistrat incepe sa scada, au explicat oficialii Breakaway.

Avantajul este ca aceste jocuri sunt de obicei create astfel incat sa functioneze si pe computere mai putin performante, asa cum sunt in general cele din sectiile locale de politie, spre exemplu. Practic, asa arata principalii jucatori ai unui astfel de joc: primele forte care raspund apelurilor de urgenta, dar care nu ar avea niciodata ocazia sa participe la exercitii reale care sa presupuna misiuni de salvare din cauza costurilor prohibitive, a explicat Lucien Parsons, membru al echipei de productie a jocului.

Industria jocurilor serioase s-a dezvoltat destul de mult. Pe langa Breakaway exista multe alte companii care au lansat pe piata jocuri in care utilizatorii isi pot crea propriile afaceri sau conduce universitati, pot intra in rolul medicilor care fac operatii complicate sau sa fie manageri si sa conduca echipe de angajati, scrie The Washington Post.

Daca din toate aceste jocuri utilizatorii au ceva de invatat care le poate fi util in viata la un anumit moment dat, exista si jocuri serioase care au insa subiect pur distractiv. Spre exemplu, FreeDive, un joc creat tot de Breakaway, reprezinta foarte exact traseul unui scufundator si este destinat in special copiilor din diferite centre medicale care trec prin proceduri medicale complicate, scrie publicatia americana. Copiii din aceste centre se pot plimba pe sub apa, beneficiind de imagini aproape reale, purtand o casca similara cu cele ale motociclistilor si alegand directia cu ajutorul unui joystick.

Anumite teste realizate cu un joc care avea o poveste bazata pe desenul animat Finding Nemo pe un esantion de 60 de copii dintr-un centru medical, care trebuiau sa-si tina mainile in apa rece ca gheata in scopuri medicale, au demonstrat ca toleranta celor mici la durere a crescut la 78 de secunde sub apa fata de 28 de secunde atunci cand nu se jucau. Aceste teste au fost realizate de o fundatie numita Tomorrow National Children''s Foundation.

Desi adesea jocurile sunt realizate pentru scopuri non-profit, compania Breakaway va avea venituri importante provenite din jocurile video serioase. Acestea se vor cifra la peste 10 milioane de dolari (8,28 de milioane de euro) anul acesta, ceea ce inseamna aproximativ 75% din totalul veniturilor incasate de companie, a precizat fondatorul si directorul executiv al Breakaway, Doug Whatley. Anul trecut compania a raportat venituri de 5 milioane de dolari (4,14 milioane de euro), deci cresterea este una destul de importanta, a conchis acesta.



Jocurile in slujba politicienilor

Conceptul de jocuri video serioase nu este absolut nou. Alegerile prezidentiale de anul trecut din SUA au consacrat jocurile video cu subiect politic. La o ultima numaratoare, in spatiul digital de desfasurare a luptei politice dintre George W. Bush si senatorul John Kerry existau peste 20 de jocuri electronice avand drept subiect campania electorala si drept scop principal, evident, influentarea electoratului.

Frontrunner, eLections, President Forever si The Political Machine sunt doar cateva titluri de jocuri care deschid larg usa catre culisele unei campanii electorale prezidentiale al carei sef absolut puteti fi chiar dumneavoastra. Jocurile va cer sa va documentati pe subiectele importante pentru electorat, sa va descurcati in "batalia" cu mass-media si sa faceti in-continuu o campanie agresiva. Unghiurile de abordare ale acestor jocuri politice variaza intre cele doua extreme: scopul nobil de educare politica a electoratului, dar si cele mai virulente si lipsite de fair-play atacuri impotriva adversarului. Tinta jocurilor este toata lumea care are acces la Internet: de la cei mai sobri analisti politici pana la cei mai tineri si pasionati activisti si voluntari. Jocurile video reprezinta in mod normal doar o evadare de la problemele vietii de zi cu zi, sunt de parere specialistii. Insa producatorii noului val de "jocuri politice" demonstreaza ca acestea pot functiona si ca mijloace de raspandire a mesajelor, de influentare a opiniilor si poate chiar a comportamentelor. anca.arsene@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO