Business Hi-Tech

Luptă acerbă pentru iPhone 4. Şi Cosmote va aduce telefonul în România

Luptă acerbă pentru iPhone 4. Şi Cosmote va aduce telefonul în România

Autor: Magraon Andreea

22.11.2010, 23:54 46

Cosmote, numărul trei pe piaţa locală de telefonie mobilă, valansat în România "în perioada următoare" smartphone-ul AppleiPhone 4, au anunţat reprezentanţii companiei fără a da altedetalii. Telefonul se află deja în oferta Orange, cel mai mareoperator de telefonie mobilă din România, la preţuri care variazăîntre 249 şi 557 de euro, în funcţie de abonament. De asemenea,Vodafone, numărul doi pe piaţa locală de telefonie mobilă, aanunţat că va lansa telefonul luna viitoare până la Crăciun.

iPhone 4 este unul dintre cele mai populare telefoane din acestan pentru care românii au plătit şi 1.200 de euro înainte de aintra în portofoliul vreunui operator de telefonie mobilă. Lansareatelefonului înainte de Crăciun reprezintă o strategie aoperatorilor în lupta pentru clienţi în sezonul - cheie de vânzăride la finele anului.

iPhone 4 are un ecran de 3,5 inchi şi o cameră în partea dinfaţă, pentru videconferinţe. Bateria are o durată de viaţă mai marecare permite 7 ore de convorbire, 6 ore de navigare pe internetprin conexiune 3G, 10 ore de navigare prin Wi-Fi, 10 ore de rularevideo şi 40 de ore de ascultat muzică. De asemenea, telefonulpermite multitasking-ul, o funcţie neîntâlnită la celelalte modele.Asta înseamnă că le permite utilizatorilor să trimită e-mailuri sausă navigheze pe internet în timp ce ascultă muzică sau vizioneazăun clip. Telefoanele mobile la preţuri subvenţionate reprezintăunul dintre factorii - cheie în vânzarea de servicii decomunicaţii. Utilizatorii interesaţi de iPhone 4 sunt în generalpersoane cu venituri mari şi care achiziţionează şi profitabileleservicii de net mobil, ceea ce-i face o categorie de clienţi vânatăde operatorii de telefonie mobilă. În primul semestru din 2010românii au cumpărat două milioane de mobile, în valoare de 81 mil.euro, potrivit datelor Vodafone, respectiv GfK România. Vânzărilede smartphone-uri au crescut şi anul trecut şi în primul semestru,iar portivit estimărilor Vodafone România, acestea ar puteareprezenta până la finele anului aproape 10-12% din vânzăriletotale de telefoane mobile de pe piaţa locală.

Cosmote, operator telecom deţinut de grupurile OTE şi DeutscheTelekom, a înregistrat în trimestrul trei venituri totale de 117,5milioane de euro, în creştere cu 8,5% faţă de anul precedent,potrivit datelor din raportul financiar al OTE, acţionarulmajoritar. De asemenea, veniturile din servicii au crescut cu 3,4%,iar profitul operaţional (EBITDA) a fost de 23,3 mil. euro, încreştere cu 12% faţă de anul precedent.

Venitul mediu pe utilizator (ARPU) pentru aceeaşi perioadă din2010 a crescut cu 6%, până la 4,56 de euro, comparativ cu 4,29 euroîn al doilea trimestru din 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO