Business Hi-Tech

Mai e loc pentru noi scăderi ale tarifelor la apelurile de pe mobil şi fix? Arbitrul telecom crede că da

Mai e loc pentru noi scăderi ale tarifelor la apelurile de pe mobil şi fix? Arbitrul telecom crede că da

Autor: Adrian Seceleanu

04.08.2011, 16:29 921

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare înComunicaţii (ANCOM) a propus, joi, scăderea cu peste 30% atarifelor de interconectare pentru reţelele de telefonie fixă şimobilă, măsură care - dacă va fi aplicată - le-ar permiteoperatorilor telecom să aplice noi reduceri ale tarifelor pentruservicii. ANCOM propune ca tarifele de interconectare pentrureţelele de telefonie fixă şi mobilă să scadă până la 0,67eurocenţi/minut, respectiv 3,46 eurocenţi/minut până la 1 iulie2012.

Tarifele de interconectare, sau de terminare a apelurilor, suntplătite între operatori pentru convorbiri în afara reţelei.

"Măsurile propuse sunt rezultatul celei de-a treia runde deanalize de piaţă în sectorul serviciilor de telefonie, demersperiodic pe care autoritatea îl derulează conform legislaţieinaţionale şi europene, în scopul de a asigura funcţionarea pieţelorde telefonie în condiţii de concurenţă şi de a proteja intereseleutilizatorilor finali", se arată într-un comunicat al autorităţiide reglementare.

Tarifele maxime de terminare a apelurilor practicate de cei 50de operatori de telefonie fixă identificaţi ca având puteresemnificativă de piaţă vor scădea în prima etapa cu 15,5%, de la0,97 eurocenţi/minut la 0,82 eurocenţi/minut la 1 ianuarie 2012, şicu 18%, până la 0,67 eurocenţi/minut, la 1 iulie 2012, rezultând oreducere cu aproximativ 31% a tarifelor.

Totodată, tarifele nu vor mai putea fi diferenţiate în funcţiede intervale orare.

În privinţa telefoniei mobile, ANCOM a identificat şaseoperatori cu putere semnificativă, respectiv Cosmote, Orange,RCS&RDS, Romtelecom, Telemobil şi Vodafone.

Autoritatea propune impunerea unor tarife maxime simetricepentru toţi operatorii. Acestea vor fi de 4,24 eurocenţi/minutîncepând cu 1 ianuarie 2012 şi 3,46 eurocenţi/minut de la 1 iulie2012.

"Având în vedere că cei şase operatori de telefonie mobilăpractică tarife diferite pentru serviciile de terminare aapelurilor, reducerile propuse în prima etapă sunt cuprinse între16% şi 27%, până la niveluri simetrice pentru toţi operatorii,urmate de o a doua etapă de reducere cu 18% a tarifelor tuturoroperatorilor, de la 1 iulie 2012", se mai spune în comunicat.

Tarifele propuse ANCOM au fost stabilite pe baza unor analizecomparative cu nivelurile tarifelor de terminare din alte stateeuropene.

Tarifele de terminare a convorbirilor, plătite între operatoripentru apelurile în afara reţelei, reprezintă cheia concurenţei întelefonia fixă şi mobilă, a declarat preşedintele ANCOM, CătălinMarinescu.

El a adăugat că intervenţiile ANCOM au condus de-a lungultimpului la reduceri substanţiale ale tarifelor.

"Spre exemplu, utilizatorii finali de telefonie mobilă au ajunsîn anul 2010 să plătească un tarif mediu de 2,55 eurocenţi pe minutde apel, aproximativ de trei ori mai mic decât la nivelul anului2006, când acesta era de 9,3 eurocenţi. Prin măsurile pe care lepropunem acum continuăm reducerile substanţiale ale tarifelor determinare, dar nu numai atât. Dăm totodată un semnal puternicprivind aşteptările noastre legate de nivelul posibil al acestortarife în orizontul anului 2014. În plus, eliminăm orice asimetrieîn tarifele reglementate, atât pe segmentul telefoniei fixe, cât şimobile", a spus Marinescu.

ANCOM aşteaptă până la 16 septembrie obsevaţii pe tema noiipropuneri, după care urmează să notifice Comisia Europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO