Business Hi-Tech

Marius Cojanu a vandut toate actiunile Romsys fondului austriac New Frontier Holding

Marius Cojanu a vandut toate actiunile Romsys fondului austriac New Frontier Holding

Marius Cojanu a fondat Romsys in 1993

24.12.2007, 18:19 1168

Compania austriaca New Frontier Holding, care intentioneaza sa creeze prin achizitii unul dintre cei mai mari furnizori de servicii IT din Europa Centrala si de Est, a preluat integral compania Romsys Bucuresti, unul din cei mai mari integratori IT de pe piata locala.
Romsys, firma infiintata in 1993, era detinuta integral de omul de afaceri Marius Cojanu. Contractul dintre cele doua parti a fost semnat la data de 19 decembrie, valoarea acestuia nefiind publica.
Potrivit celei mai recente raportari de la Registrul Comertului, din 7 decembrie, furnizorul roman de servicii IT era detinut in proportie de 100% de cetateanul elvetian Galal Mohamed Sarwat.
"Negocierile au avut o tenta extrem de personala, fiind purtate intre Marius Cojanu si patronul New Frontier Holding. Sigur ca au fost facute evaluari si audituri, dar discutiile au fost purtate in special intre cei doi. Valoarea contractului depinde si de performantele viitoare ale Romsys", au declarat pentru ZF surse din piata IT. Valoarea achizitiei ar putea fi situata intre 10 si 20 mil. euro.
In acest an, furnizorul de servicii IT Net Consulting a fost preluat de grupul polonez Asseco, scopul achizitiei fiind, de asemenea, acela de a crea un grup regional puternic pe sectorul serviciilor IT. Net Consulting a fost evaluata prin tranzactie la 14 mil. euro, printr-un multiplu de 7 aplicat profitului net din 2006. In cazul utilizarii aceluiasi multiplu in cazul Romsys, valoarea companiei ar fi de 28 mil. euro.
Contactati de ZF, reprezentantii NFG au refuzat sa ofere detalii asupra tranzactiei. Marius Cojanu nu a putut fi contactat pentru a oferi detalii despre tranzactie.
Romsys a facut in 2006 un profit net de 4,02 mil. euro la afaceri de 26,74 mil. euro. Ambii indicatori au scazut fata de 2005 cand firma de servicii IT facuse un profit net de 8 mil. euro, la afaceri de 33,7 mil. euro. Cojanu estima la inceputul acestui an, intr-un interviu pentru ZF, ca cifra de afaceri a companiei va creste cu 30% in acest an, la circa 35 mil. euro.
Austriecii de la New Frontier Holding, care au mai cumparat firma ceha de software Profinit si au acorduri de colaborare cu integratorii IT Technoserv (Rusia) si International Turnkey Systems (cu operatiuni in Orientul Mijlociu si Africa), vor sa creeze un grup specializat in servicii IT in Europa Centrala si de Est, prin cumpararea a cinci pana la 15 firme IT.
"Achizitia Romsys este un pas important pentru indeplinirea obiectivului nostru de a forma un grup puternic in sectorul IT in centrul si estul Europei. Privim Romania drept una dintre cele mai importante piete din regiune si consideram ca Romsys va fi un pas esential in infiintarea grupului nostru", a declarat directorul general al New Frontier Holding, Branislav Vujovic.
Firma austriaca il va pastra in functia de director general al companiei pe Florian Semen, a spus pentru ZF G?nther Meyringer, care raspunde si de activitatile de marketing in cadrul NFG. "Florian Semen este desemnat de New Frontier Holding ca director general/ CEO al Romsys si va continua sa lucreze cu echipa de management a Romsys", a spus Meyringer.
El a declarat ca nu exclude posibilitatea ca NFG sa fie implicata in alte tranzactii pe piata din Romania, dar nu a oferit alte detalii. Oficialul firmei austriece nu a dorit sa ofere informatii privind rolul lui Marius Cojanu in cadrul Romsys, ulterior acestei tranzactii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO