Business Hi-Tech

Microsoft a lansat versiunea “reparată” de Windows 8. Ce e nou, în afară de revenirea butonului “Start”

Microsoft a lansat versiunea “reparată” de Windows...

Autor: Ştefan Stan

27.06.2013, 13:27 2434

Microsoft a lansat Windows 8.1, versiunea actualizată a Windows 8, sistemul de operare care a fost o dezamăgire pentru Microsoft, pentru că nu a reuşit să acapareze decât puţin peste 4% din cota de piaţă, scrie Mashable.

Un lucru care a deranjat mulţi utilizatori ai Windows 8 a fost dispariţia butonului de Start. Ecranul era dominat de aplicaţiile poziţionate în dreptunghi şi pătrate, care aminteau de setea anilor 2000’ după widget-uri pentru desktop.  

Un alt aspect care a încurcat utilizatorii era faptul că interfaţa nu era intuitivă, tranziţia între meniuri avea nevoie de un proces de învăţare şi dura o perioadă până persoana care folosea sistemul de operare se obişnuia cu noul mod de lucru.

În Windows 8.1, butonul de Start a fost reintrodus, însă nu şi vechiul meniu Start. Pentru a găsi aplicaţiile, trebuie accesată interfaţa modernă şi căutate.
Pe ecranul de pornire Windows, aplicaţiile sunt ordonate alfabetic, iar aplicaţiile noi apar în momentul în care sunt instalate. Utilizatorul poate decide acum să mute aplicaţiile în meniul de Start în mod activ, ceea ce ar putea să mai reducă din dezordine.

Microsoft susţine că a optimizat sistemul de operare şi pentru tabletele de 8 inci.

Un alt lucru optimizat odată cu Windows 8.1 este căutarea. Microsoft a pus împreună căutarea internă de aplicaţii şi căutarea externă de web (făcută pe Bing) într-un singur sistem de căutare, numit Smart Search.

Termenii căutaţi frecvent, precum actori, cântăreţi sau oraşe primesc o caracteristică numită “eroi de căutare”. Dacă utilizatorul va cauta, spre exemplu un artist cunoscut, “eroul de căutare” va afişa orice ai vrea să cunoască despre el, precum imagini, un playlist care va fi redat prin intermediul Xbox music, de îndată ce se va face autentificarea pe contul platformei. 

“Eroii de căutare” este o aplicaţie utilă, însă spre deosebire de Google, care oferă multă informaţie pe ecran listată în acelaşi timp Smart Search oferă numai trei rezultate pe pagină, ceea ce înseamnă că va trebui să treci prin multe ecrane pentru a găsi ce cauţi. 

O altă caracteristică interesantă introdusă este split-screen-ul. Microsoft a introdus opţiunea de a diviza ecranul, ceea ce înseamnă că poţi urmări două activităţi în acelaşi timp. Spre exemplu, poţi căuta pe internet în timp ce vorbeşti pe Skype.

Cele mai recente date de la Net Applications, o companie care se ocupă cu studiul pieţei sistemelor de operare, arată că în mai Windows 8 avea o cotă de piaţă de 4,27%, în timp ce Windows 7 deţinea 44,85%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO