Business Hi-Tech

Microsoft a oferit autorităţilor SUA acces la apelurile prin Skype şi la datele de pe Hotmail, Outlook.com şi SkyDrive

Microsoft a oferit autorităţilor SUA acces la apelurile...

Autor: Ioana Niţă

15.07.2013, 10:51 283

Microsoft, cea mai mare companie de software din lume, a ajutat Agenţia pentru Securitate Naţională (NSA) din SUA la sistemele sale de criptare pentru ca aceasta să spioneze mai uşor utilizatorii serviciilor oferite de gigantul IT, scrie BBC.

Informaţiile au fost publicate în cotidianul britanic The Guardian, sursa acestora fiind documentele primite de la Edward Snowden, care arată că firmele din domeniul tehnologiei colaborează cu NSA la programul Prism. Cu ajutorul acestui program agenţia monitorizează şi colectează datele electronice ale populaţiei.

Potrivit documentelor, NSA a avut acces la majoritatea produselor Microsoft, inclusiv la Hotmail, Outlook.com, SkyDrive şi Skype. În cazul Outlook.com, Microsoft a colaborat cu NSA pentru a ajuta agenţia cu propriul sistem de codare a datelor prin care se ascund mesajele instituţiei.

În ceea ce priveşte Skype, NSA a menţionat în documentele sale că şi-a îmbunătăţit supravegherea asupra sistemului de telefonie pe internet astfel

încât acum poate colecta de trei ori mai multe apeluri ale serviciului Microsoft decât înainte.

Reprezentanţii Microsoft au afirmat că “obligaţiile legale” i-au forţat să colaboreze cu NSA şi să le permită accesul la serviciile sale. 

“Avem principii clare în privinţa cererii din partea guvernului a informaţiilor despre clienţi atât din punct de vedere legal, cât şi al securităţii naţionale”, se arată în declaraţia Microsoft. În cazul în care produsele erau upgradate sau updatate, aceste obligaţii au însemnat ca Microsoft să ofere în continuare acces pentru agenţiile de securitate care aveau versiuni mai vechi ale acestor servicii.

“Microsoft nu permite guvernului acces direct la SkyDrive, Outlook.com, Skype sau la oricare alt produs al companiei”, se menţionează de asemenea în declaraţia gigantului IT amerian.

Aceste dezvăluiri vin după ce trei antreprenori suedezi din domeniul tehnologiei au donat bani pentru Heml.is, o aplicaţie de mesagerie creată pentru smartphone-uri care nu va fi compatibilă cu sistemele de spionaj utilizate de NSA. În mai puţin de două zile, s-au strâns peste 137.000 de dolari pentru aplicaţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO