Business Hi-Tech

Microsoft România a raportat în 2022 cel mai mic profit net din ultimii 20 de ani: 1,57 mil. lei, în scădere cu 96% faţă de anul precedent. Cifra de afaceri, plus 22%, la 684 mil. lei. Numărul de oameni, şi el în creştere

Microsoft România a raportat în 2022 cel mai mic profit...

Autor: Adrian Seceleanu

12.06.2023, 16:32 398

Conform datelor din bilanţul de la Finanţe, compania a constituit în 2022 un provizion de 45,9 mil. lei, faţă de un provizion de 36 mil. lei în 2021.

Gigantul american Microsoft a început recent să comunice informaţii despre reorganizarea discretă prin care au trecut operaţiunile sale din Europa Centrală în ultimele luni, inclusiv România, primele date fiind comunicate de Michelle Simmons, odată cu numirea în funcţia de director general pentru Microsoft Europa Centrală şi de Est.

Simmons, care anterior avea funcţia de General Manager CEE Multi Country Region la Microsoft, a anunţat în aprilie că a fost numită director general pentru Microsoft Europa Centrală.

“Voi superviza vânzările, parteneriatele, marketingul şi operaţiunile pentru 20 de ţări”, a spus ea. Cele 20 de ţări sunt: Armenia, Azerbaidjan, Republica Cehă, Estonia, Georgia, Ungaria, Kazahstan, Kârgâzstan, Letonia, Lituania, Moldova, Mongolia, Pakistan, Polonia, România, Slovacia, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina şi Uzbekistan.

Numirea vine odată cu reorganizarea operaţiunilor Microsoft în sensul că acum România şi restul ţărilor din regiune fac parte dintr-o organizaţie cu întindere mai mare, respectiv Microsoft CEMA (Europa Centrală şi de Est, Orientul Mijlociu şi Africa).  “Făcând parte din regiunea CEMA, vom putea aduce mai multe resurse, experţi şi cele mai bune practici pentru a ajuta clienţii noştri să accelereze călătoriile lor digitale”, a scris Simmons.

Anterior, Microsoft avea un preşedinte pentru Europa Centrală şi Europa de Est – funcţie ocupată ultima dată de Joacim Damgard, până în februarie 2023. Această poziţie acum a dispărut. Damgard scria la numirea în acea funcţie, din aprilie 2022, că răspunde de 33 de ţări din regiune. Damgard a fost numit preşedinte pentru Microsoft Europa de Vest, în februarie.

Includerea României şi a celorlalte ţări din regiune într-o organizaţie mai mare a adus - pe lângă dispariţia unor posturi - şi roluri noi pentru unii manageri din România, care acum răspund şi de operaţiunile şi clienţii din ţările menţionate de Simmons. Schimbări similare s-au petrecut în toate ţările din regiune, astfel că de acum unele funcţiuni pentru piaţa din România sunt acum asigurate de manageri de pe alte pieţe din regiune.

Dacă anterior Damgard îi raporta preşedintelui pentru regiunea EMEA, acum noul şef este Samer Abu-Ltaif, care a fost numit în urmă cu două luni în funcţia de vicepreşedinte corporativ şi preşedinte pentru regiunea Europei Centrale şi de Est, Orientul Mijlociu şi Africa (CEMA). “Este, de asemenea, incitant să fac parte din noua organizaţie Microsoft CEMA (Europa Centrală şi de Est, Orientul Mijlociu şi Africa), condusă de Samer Abu-Ltaif”, a scris Michelle Simmons.

Americanii de la Microsoft au anunţat numirea lui Samer Abu-Ltaif în noua funcţie pe 9 februarie. “Anterior, Samer conducea Microsoft pentru regiunea Orientul Mijlociu şi Africa. Prin acest anunţ, Microsoft îşi va aduce operaţiunile din Europa Centrală şi de Est, precum şi din Orientul Mijlociu şi Africa, pentru a forma regiunea CEMA şi a-i ajuta pe clienţi, parteneri şi oameni din cele 109 ţări să obţină mai multe realizări”, conform anunţului Microsoft de la acea dată.

Comasarea operaţiunilor va avea un impact pozitiv, a susţinut Samer. “"Adunăm două dintre cele mai unice şi diverse echipe ale Microsoft pentru a crea o echipă unită ale cărei forţe, talente şi expertiză să fie împărtăşite şi combinate, pentru a-i ajuta pe clienţii de pe trei continente să obţină mai multe realizări", a declarat Samer Abu-Ltaif, vicepreşedinte corporativ şi preşedinte al Microsoft, Europa Centrală şi de Est, Orientul Mijlociu şi Africa. "Echipa noastră CEMA a realizat lucrări extraordinare pentru a accelera agenda digitală în cadrul pieţelor lor. Pe măsură ce ne unim eforturile, eliberăm posibilităţi şi mai mari pentru echipele noastre de a genera un impact şi mai mare pentru clienţii, partenerii şi comunităţile noastre din această zonă diversă şi plină de viaţă."
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO