• Leu / EUR4.9472
  • Leu / GBP5.8347
  • Leu / USD4.7020
Business Hi-Tech

Negocierile s-au încheiat: Digi va încasa 625 de milioane de euro în urma vânzării operaţiunilor din Ungaria către compania 4iG, apropiată premierului Orban, după obţinerea aprobării autorităţilor de concurenţă. ”Ne-am reorientat strategia către pieţele din vestul Europei”

Negocierile s-au încheiat: Digi va încasa 625 de milioane de euro în urma vânzării operaţiunilor din Ungaria către compania 4iG, apropiată premierului Orban, după obţinerea aprobării autorităţilor de concurenţă. ”Ne-am reorientat strategia către pieţele din vestul Europei”

Serghei Bulgac, CEO al Digi Communications N.V şi Zoltan Teszari, proprietarul Digi

Autor: Cristina Bellu

30.11.2021, 10:41 15388

Grupul de comunicaţii fixe şi mobile Digi, controlat de miliardarul Zoltan Teszari din Oradea, anunţă încheierea contractului de vânzare-cumpărare privind operaţiunile sale din Ungaria către 4iG.

Digi este listat la Bursa de Valori Bucureşti şi are o capitalizare de 3,57 miliarde lei (722 milioane euro).

RCS & RDS, filiala din România a DIGI, şi 4iG, companie care activează pe piaţa de IT şi telecomunicaţii din Ungaria, au agreat la finalul lunii martie 2021 termenii unui acord preliminar care vizau o eventuală tranzacţie pentru cumpărarea DIGI Távközlési Szolgáltató Ltd. şi a filialelor Invitel, I TV si DIGI Infrastructure.

În 29 noiembrie, părţile au finalizat negocierile şi au încheiat documentele tranzacţiei pentru transferul filialelor şi operaţiunilor DIGI din Ungaria către 4iG pentru 625 de milioane de euro.

Tranzacţia este supusă unor condiţii, inclusiv aprobării autorităţilor de concurenţă, anunţă compania.

Grupul DIGI a fost prezent timp de 23 de ani în Ungaria, perioadă în care a construit un operator de servicii de telecomunicaţii cu o poziţie de top pe piaţa locală, oferind un portfoliu complet de servicii de televiziune prin cablu şi satelit (DTH), date fixe şi mobile, precum şi telefonie fixă şi mobilă. Totodată, DIGI este primul furnizor de servicii de telecomunicaţii din Ungaria care a lansat serviciul Fiberlink 10G, pachetul cu cea mai mare lăţime de bandă, lansând astfel un nou capitol de dezvoltare tehnologică pe această piaţă.

La nivelul anului 2020, abonaţii DIGI pe piaţa din Ungaria erau în număr de 1,1 milioane la nivel naţional şi unităţile generatoare de venituri (RGU) de peste 2,5 milioane. Tot atunci, operaţiunile din Ungaria ale DIGI au înregistrat venituri consolidate de 70 miliarde HUF (200 milioane EUR) şi EBITDA ajustată de 19 miliarde HUF (54 milioane EUR).

“Ungaria este o piaţă în care ne-am desfăşurat activitatea cea mai mare parte a existenţei noastre. Am construit acolo, împreună cu echipa locală, o afacere de care suntem foarte mândri şi care este unul dintre operatorii cei mai mari, mai avansaţi tehnologic şi mai de succes din această piaţă. Cu toate acestea, în condiţiile reorientării strategiei noastre către pieţe din vestul Europei, a venit momentul să îi lăsăm pe partenerii noştri de la 4iG să continue această frumoasă poveste şi avem încredere că vor continua munca noastră şi vor amplifica succesul acestui operator.” spune Serghei Bulgac, CEO al Digi Communications N.V.

Potrivit Autorităţii Naţionale Ungare de Media şi Telecomunicaţii (NMHH), DIGI este al doilea operator, după cota de piaţă deţinută, pe segmentele de servicii pay-TV, internet broadband şi telefonie fixă. Cu un model de business unic pe piaţa locală, activităţile Grupului DIGI în Ungaria au inclus operarea mai multor staţii de televiziune, canale de sport şi a altor patru canale tematice. Dimensiunea extinsă a activităţilor din Ungaria a fost în bună măsură sprijinită şi de numărul mare de angajaţi, aproximativ 3.000.

4iG, cumpărătorul operaţiunilor Digi, are în spate un vehicul de investiţii (Konzum Management) în care este acţionar unul dintre aliaţii din business ai premierului Viktor Orban - Lorinc Meszaros.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9472
Diferență: -0,0101
Ieri: 4.9477
Azi: 4.7020
Diferență: -0,4805
Ieri: 4.7247
Azi: 5.8347
Diferență: -0,7873
Ieri: 5.8810
Azi: 4.7195
Diferență: -0,3905
Ieri: 4.7380