Business Hi-Tech

Nisa Ferarri via Hollywood

28.01.2004, 00:00 17

Am putea spune ca piata PC-urilor si a componentelor de PC este cea mai volatila din zona de consum, pentru ca este marcata mai mult decat oricare alta de nou. Cel mai perfomant procesor din acest moment va fi sigur depasit de aparitiile din trimestrul viitor iar la finele anului pretul sau actual, de, sa zicem, 1.000 de dolari va fi in mod cert undeva sub 500 de dolari.  Si aceasta regula se aplica, in niste marje mai mari sau mai mici, tuturor componentelor de calculator. Spre deosebire de un PC, un automobil de ultima generatie este o investitie care nu se demonetizeaza decat intr-un cincinal.Sau poate si mai mult, daca e un Ferarri.
De ce am pomenit de Ferarri? Pentru ca unele firme au descoperit in ultima vreme o nisa pe piata PC-urilor, cea a clientilor care vor sa epateze cu sistemul lor: cel mai performant, cel mai aspectuos, cel mai scump. Din randul producatorilor mai excentrici, sa le spunem, companii precum Alienware sau VoodooPC propun sisteme puternice, destinate jucatorilor hardcore, cu procesoare de ultima generatie, placi video si audio de top si hard-disc-uri de sute de GB, asamblate in carcase cu design deosebit, intr-o plaja de preturi de 1.000 si 6.000 de dolari (vorbim numai de unitatea centrala, fara monitor sau alte accesorii). Totusi respectivele companii se lupta in special pentru zona best-buy, cea care aduce cele mai mari venituri.
Si aici apare Ferarri-ul. Compania Liebermann Inc. (L), creatie a regizorului hollywoodian de film Miguel Libermann, infiintata anul trecut, si-a propus sa nu faca nici un compromis in oferta sa. Cel mai umil desktop pe care il propune are un pret de pornire de 2.500 de dolari, iar varful de gama este cu 3.000 de dolari peste pretul concurentei, ajungand la 8.000 de dolari pret de pornire. Pentru ca iti poti configura "masina" din start, pe site-ul companiei (www.go-l.com).Lucru pe care l-am si facut.
Am ales cea mai tare configuratie actuala, Mach 3,8 - (atentie, aviz amatorilor, din februarie compania va introduce in oferta unitati echipate cu cel mai puternic procesor al momentului - Athlon 64 FX, alaturi de un Pentium ce ruleaza la o frecventa de 4GHz). Unitatea aleasa este construita in jurul unui procesor Pentium 4 ce ruleaza la 3,8GHz, adapostit intr-o carcasa care, sub numele pompos Sub Zero Vapor Compression Cooling, permite o racire a procesorului la minus 35 de grade Celsius. Iar daca e sa insir toate tehnologiile pe care masina le include, sigur epuizez spatiul articolului. Oricum, am purces la upgrade-ul configuratiei si, folosind numai ofertele concrete de componente (pentru unele, si mai performante, trebuia sunat, dar am considerat ca nu este cazul) am ajuns la frumusica suma de 18.713 dolari si 99 de centi. Repet, este vorba numai de unitatea centrala.
Cireasa de pe tort si maslina din Martini sunt, in cazul nostru, logo-ul personalizat, care poate fi realizat dintr-o piatra semipretioasa, respectiv sistemul de monitoare. Pentru ca, nu-i asa, nu poti folosi un asemenea computer cu un monitor simplu, fie el si cu cristale lichide si cu diagonala mare. Oferta L este formata din sistemul Cinerama Display, format dintr-un ansamblu de trei monitoare conventionale alaturate si Grand Canyon Display - patru monitoare ce permit afisarea unei rezolutii de 6.400 pe 1.200 pixeli. Un click de mouse si la comanda se mai adauga 17.499,99 de dolari, cat valoreaza Grand Canyon.
Cu totul, 36.213,98 dolari, pretul unei masini bune. Mai trebuie remarcat ca sistemele in cauza sunt supuse si ele, indiferent de pret, aceleiasi uzuri morale aplicabile oricarei componente PC.
Si, ultimul lucru, la finalul selectiei am remarcat, specific romaneste, ca m-am simtit bine jucandu-ma cu zecile de mii de dolari: n-am cumparat, dar macar i-am incurcat un pic.
dorin.oancea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO