Business Hi-Tech

Nokia arunca manusa catre Nintendo, Sony si Microsoft

06.11.2002, 00:00 17

Nokia, producatorul numarul unu mondial in industria telefoanelor mobile, ataca o noua piata. Compania a prezentat la inceputul saptamanii sapte noi telefoane dintre care unul poate fi utilizat si pe post de consola de jocuri.
Cele sapte modele, majoritatea cu ecran color, vizeaza diverse segmente de consumatori si functioneaza in sistem GSM. Produsul cu care Nokia ataca piata consolelor de jocuri poarta numele N-Gage si este o provocare directa pentru ceilalti competitori cum sunt Nintendo, Sony si Microsoft.
Terminalul, care va fi  disponibil pe piata din februarie 2003, poate rula jocuri stocate pe carduri de memorie. Ca si Nintendo, care a vandut numai in Europa patru milioane de exemplare din Gameboy Advance de la introducerea sa pe piata, in 2001, Nokia si-a exprimat intentia de a furniza si jocuri pentru noul N-Gage.
"Piata este subdezvoltata", a apreciat Anssi Vanjoki, vicepresedintele departamentului de telefoane mobile din cadrul Nokia, adaugand ca inovatiile firmei se bazeaza pe profilul sau de producator de terminale fara fir. Vanjoki a refuzat sa ofere mai multe detalii, spunand ca acestea vor fi dezvaluite in februarie, cu ocazia lansarii.
Anuntul reflecta primul demers important al vreunui fabricant de telefoane mobile de a patrunde pe piata jocurilor video.
Celelalte modele de telefoane mobile prezentate pietei de fabricantul finlandez sunt mai traditionale.
* Nokia 6800 este, dupa cum spune firma producatoare, primul terminal optimizat pentru introducerea textului. Design-ul permite desfacerea clapetei terminalului astfel incat acesta sa se transforme intr-un echipament cu tastatura completa. Modelul, cu ecran color, are incoporate capabilitati MMS (mesagerie multimedia), este echipat cu tehnologie Java si functioneaza pe doua benzi de frecventa. Livrarile sunt programate sa inceapa in primul trimestru al anului 2003, in Europa, Africa si Asia.
* Nokia 7250 dispune de un aparat foto integrat si ofera, de asemenea, suport pentru MMS si Java. Terminalul are incoporat si un radio FM stereo si functioneaza pe trei benzi. Modelul va fi disponibil pe piata tot in primele trei luni ale anului viitor.
* Nokia 6100 are suport GPRS (General Packet Radio Services) si MMS, functioneaza pe 900/1800/1900 MHz si va fi comercializat inainte de sfarsitul acestui an.
* Nokia 5100 are capabilitati MMS, tehnologia Java incorporata iar livrarile sunt estimate sa inceapa in primul triemstru din 2003.
* Nokia 8910i dispune de carcasa de titan, tehnologie Java si are capabilitati MMS. Terminalul poate comunica cu alte dispozitive prin tehnologia Bluetooth incorporata. Modelul functioneaza si pe servicii GPRS si HSCSD (High Speed Circuit Switched Data). Telefonul va fi comercializat incepand din primul trimestru al anului viitor.
* Nokia 2100 este destinat segmentului low-end (pret mic) si mai ales pietelor unde rata de penetrare a telefonie mobile este scazuta. Va fi comercializat tot in prima parte a anului viitor.
Lansarile de produse efectuate de Nokia sunt urmarite indeaproape datorita pozitiei de lider pe care o detine compania in industrie. Nokia furnizeaza peste o treime din totalul telefoanelor vandute pe plan mondial.
"Suntem convinsi ca vom castiga cote din piata", a mai spus Vanjoki, refuzand, insa, sa estimeze cand va atinge compania cota de piata de 40% pe care o tinteste. In trimestrul al treilea, Nokia controla circa 35,9% din piata mondiala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO