Business Hi-Tech

Nokia preia cu 8,1 mld. $ cel mai mare furnizor de harti digitale

Nokia preia cu 8,1 mld. $ cel mai mare furnizor de harti digitale
03.10.2007, 20:01 42

Cel mai mare producator de telefoane mobile din lume va plati 8,1 mld. $ pentru preluarea firmei americane Navteq. Nokia va castiga prin aceasta tranzactie acces la hartile digitale pentru 69 de tari si va putea concura cu compania TomTom pe piata echipamentelor de navigatie, scrie Bloomberg. Nokia va plati 78 de dolari (55 de euro) in numerar pentru fiecare actiune Navteq, cel mai mare producator de harti digitale utilizate pentru echipamentele de navigatie din autoturisme.
Actiunile Navteq, care au crescut cu 80% in ultimele trei luni dupa aparitia zvonurilor privind o iminenta preluare, au scazut cu 2% la 76,45$ la bursa din New York. Titlurile Nokia au urcat cu 3 centi la New York, inchizand la 37,96 dolari (26,78 euro).
Stirea a provocat o scadere cu 10% a actiunilor Garmin, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata globala de echipamente de navigatie si unul dintre cei mai mari clienti ai Navteq. Aproape toate hartile Garmin sunt achizitionate de la Navteq. Recenta achizitie ar putea limita capacitatea Garmin de a influenta deciziile luate in cadrul Navteq cu privire la designul hartilor.
Navteq, care vinde harti si catre Yahoo!, Google si Microsoft, a fost profitabila in fiecare trimestru de la listarea pe bursa, in urma cu trei ani. Navteq a raportat anul trecut vanzari de 582 mil. $, fata de veniturile de 58,6 mld. $ ale Nokia.
Planurile Nokia ar putea stimula competitia intre operatorii de telefonie mobila, producatorii de telefoane, dar si noi companii precum Google si Microsoft, pentru a oferi stiri si publicitate direct pe ecranele telefoanelor mobile ale consumatorilor.
Achizitia, cea mai mare din istoria Nokia, face parte dintr-o strategie mai ampla a companiei finlandeze de a deveni un furnizor de servicii pentru telefoane mobile.Compania Navteq utilizeaza tehnologia GPS (Global Positioning System) pentru a oferi servicii in functie de locatia utilizatorilor. Monitorizand traseul acestora, software-ul de la Navteq poate asigura unui consumator informatii despre traseele pe care le poate utiliza sau despre diverse locatii.
Pentru ca aceste servicii ar putea fi insotite de mesaje publicitare si promotii, operatorii si producatorii de mobile apreciaza ca au descoperit o noua sursa de venituri.
Analistii sunt de parere ca pretul platit de Nokia, cu 34% peste cel propus in urma cu o luna, este foarte ridicat, insa compania ar fi putut fi fortata sa isi creasca oferta pentru a putea invinge competitorii, printre care s-ar fi numarat Google si Microsoft.
Nokia a intrat in industria de navigatie anul trecut, odata cu achizitia firmei germane de profil Gate5. In urma cu doua saptamani, Nokia a achizitionat Enpocket, o companie de publicitate pe dispozitive mobile din Statele Unite.
Compania Navteq a inceput sa fie considerata o tinta de preluare dupa ce TomTom, cel mai mare producator de sisteme auto de navigatie din lume, a oferit, in luna iulie, 1,8 mld. euro pentru Tele Atlas, principalul concurent al companiei Navteq.
Navteq este cel mai important furnizor de harti digitale pentru compania Garmin, cel mai mare producator de dispozitive de navigatie din lume, iar "tranzactia ar putea avea implicatii importante pentru pietele de dispozitive de navigatie si sisteme wireless", a declarat Yair Reiner, analist la firma CIBC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO