Business Hi-Tech

Nokia renunţă la producţia de telefoane în Ungaria. “Ne aşteptam la asta după închiderea fabricii din România”, spun muncitorii

Nokia renunţă la producţia de telefoane în Ungaria. “Ne aşteptam la asta după închiderea fabricii din România”, spun muncitorii

Ca şi în România, Nokia i-a strâns pe angajaţi într-o hală pentru a le da vestea concedierii

Autor: Alexandru Matei

09.02.2012, 13:41 1828

Veronika Szalai tocmai terminase şcoala elementară când producătorul finlandez de telefoane mobile Nokia a deschis o fabrică în oraşul Komarom. Tânăra de 27 de ani, care lucrează de câţiva ani la fabrică, are acum în faţă perspectiva şomajului în condiţiile în care compania a anunţat concedieri masive, scire Chicago Tribune.

"Ne-au spus doar că va pleca un anumit număr de oameni, din toate departamentele", a spus ea. "Bine înţeles că este un motiv de îngrijorare pentru toată lumea. În prezent este greu să ai un trai decent. Vom rămâne aici cât de mult putem, dar la un moment dat s-ar putea să ne dea cecul cu salariile compensatorii. După aceea vom vedea ce facem", a spus Szalai.

Nokia a deschis fabrica din Ungaria în timpul boom-ului economic de la sfârşitul anilor '90. În perioada în care Nokia era producătorul suprem de telefoane mobile, Ungaria producea atât de multe telefoane încât acestea deveneau "ambasadori" ai ţării în faţa consumatorilor din Africa şi Asia.

Dar globalizarea a mutat multe locuri de muncă spre est, în Asia, iar succesul smart phone-urilor a îngenunchiat compania finlandeză şi a adus numai probleme oraşului Komarom, unde locuiesc 20.000 de oameni.

Komarom este despărţit de oraşul Komarno din Slovenia doar de Dunăre şi mulţi slovaci fac naveta în fiecare zi pentru a lucra la fabrica Nokia.

Compania a anunţat că va elimina încă 4.000 de locuri de muncă în întreaga lume, mai mult de jumătate dintre acestea fiind în Ungaria. Astfel, Nokia pune punct operaţiunilor de asamblare de telefoane în Europa. În Ungaria 2.300 de locuri de muncă vor fi eliminate în 2 sau 3 etape până la sfârşitul anului, marea majoritate în producţie.

Decizia nu îi afectează numai pe unguri, ci şi pe slovaci pentru că aproape o treime din angajaţii companiei provin de peste graniţă, din Slovacia.

"Încă mai spun asta: trebuie să susţinem investitorii străini, care pentru un profit decent, crează locuri de muncă pentru unguri şi folosind forţă de muncă din Ungaria crează valoare adăugată", spunea primul-ministru Viktor Orban cu numai o zi înainte de decizia Nokia, companie pe care a lăudat-o alături de Audi.

"Aceste firme trebuie primite cum se cuvine şi ţinute aici".

Rămâne de văzut cum va fi afectată economia de decizia Nokia. Veniturile sale din Ungaria depăşeau 4,5 mld. dolari pe an (3,4 mld. euro), în ciuda problemelor pe care le-a avut. Impactul economic al închiderii producţiei în Ungaria ar putea fi mai mare decât în România, unde Nokia a avut în 2010 venituri mai mici, de 1,6 mld. euro, iar economia românească este mai mare decât cea a Ungariei.

"Partea bună este că nu elimină locurile de muncă ce aduc cea mai mare valoare adăugată, doar pe cele de producţie, care aduc o valoare adăugată mică", a declarat analistul Gergely Suppan de la Takarekbank.

Angajaţii se aşteptau însă la concedieri încă de la finalul anului trecut, când Nokia a închis fabrica din România şi a adus o parte din echipament la Komarom, însă fabrica nu lucrează la capacitate maximă. "Au fost vremuri în care rânduri întregi de utilaje erau oprite", a spus Kornel Kisistok. "Oamenilor li se spunea să îşi ia liber cu săptămânile. Şefii nu au recunoscut niciodată ce se întâmplă, dar noi ne-am dat seama că situaţia nu va mai putea continua aşa mult timp".
Nokia a închis fabrica de la Jucu în noiembrie 2011, locul său fiind luat deja de Bosch şi DeLonghi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO