Business Hi-Tech

Operatorii mobili fac economii de milioane de euro utilizand in comun stalpii pentru antene

02.05.2008, 17:50 29

Orange, Vodafone, Cosmote si Telemobil (Zapp), cei mai mari operatori de telefonie mobila de pe piata locala, au inceput de anul trecut sa utilizeze in comun locatiile unde sunt amplasate antenele, realizand astfel economii de milioane de euro din bugetul de investitii.
In contextul in care toti operatorii se afla sub presiunea de a-si mentine sau majora rata profitului - pe o piata care nu mai creste ca acum doi ani, cei patru operatori au decis sa nu mai cheltuie zeci de mii de euro pentru a construi fiecare cate un stalp, uneori la distante de 200 de metri unul de altul, pe care sa-si instaleze antenele, ci sa construiasca o singura asemenea facilitate care sa fie utilizata in comun.
Primele declaratii privind aceasta tendinta de pe piata au venit din partea Orange si Vodafone, insa Chris Bataillard - directorul executiv al Telemobil (Zapp), a pus in ecuatie si cifre legate de investitiile operatorilor.
"Atitudinea generala pe piata locala este sa partajam locatiile unde sunt amplasate antenele. De ce sa instalam fiecare cate un turn in valoare de 100.000 de euro daca putem construi unul singur pe care sa il utilizam in comun? Exista locuri in Romania unde ai patru sau cinci turnuri la cateva sute de metri unul de altul, deci o investitie de aproape o jumatate de milion de euro a operatorilor pentru (...) nimic. In acelasi timp costul suplimentar de a instala toate antenele pe un singur turn ar fi de 10.000 pana la 15.000 de euro", a explicat seful Zapp. "Discutam mereu cu ceilalti operatori sa partajam locatiile in care amplasam antenele cu alti operatori. Exista cel putin doi operatori cu care partajam locatiile unde amplasam antenele", a adaugat el.
In contextul in care toti cei patru operatori au in plan extinderea retelelor de voce si date, care prespune, probabil, instalarea a cateva sute de noi antene, dintre care unele trebuie sa fie instalate in locatii noi, economia realizata la bugetele de investitii depaseste in mod lejer cifra de 10 mil. euro.
Niciunul din cei patru operatori nu a mentionat daca si RCS&RDS este parte a acestor colaborari, iar oficialii companiei nu au oferit asemenea informatii.
Orange Romania si Vodafone Romania au inceput sa utilizeze in comun locatiile unde sunt amplasate propriile antene (site sharing) inca de anul trecut, pentru reducerea cheltuielilor de investitii si cresterea gradului de acoperire in anumite zone ale tarii.
"Atat Orange, cat si Vodafone pot amplasa, in functie de arhitectura retelelor, echipamente in locatiile celuilalt operator. Procesul a fost initiat in 2007 si avem deja cateva sute de locatii pe care le utilizam in comun cu Vodafone Romania. Vom continua acest proces si in 2008", a precizat anterior Richard Moat, directorul general al Orange.
Seful Zapp spune, pe de alta parte, ca si structura costurilor platite de operatori pentru realizarea unui turn pe care sa fie instalate antene s-a schimbat considerabil, fata de acum 10 ani.
"Acum un deceniu costul electronicelor pe care trebuia sa le instalezi intr-o asemenea locatie reprezenta aproape 90% din costul instalarii unei antene (statia de baza). Astazi este insa aproape exact invers. Costul electronicelor a scazut atat de mult, incat costul lucrarilor civile - sa platesti compania de electricitate sa instaleze un cablu, sa instalezi stalpii pe care se monteaza antenele, sa instalezi reteaua de fibra optica, reprezinta costuri mult mai importante, in timp ce partea de electronica a ajuns sa reprezinte o parte redusa a costurilor", a spus Chris Bataillard.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO