Business Hi-Tech

Operatorii telecom stocheaza pentru politie, parchet si serviciile secrete date despre convorbiri si e-mail-uri

30.11.2008, 18:51 112

Firmele de comunicatii electronice sunt obligate sa stocheze, pentru sase luni, anumite date privind apelurile telefonice, mesajele scrise sau e-mail-uri, generate sau prelucrate prin serviciile furnizate, informatii care pot fi accesate de MIRA, Parchet, SRI si SIE, la solicitarea acestora.

Operatorii nu vor inregistra sau stoca automat continutul convorbirilor sau al mesajelor e-mail, ci vor pastra date precum locatia utilizatorului sau durata convorbirii.
Datele vor fi stocate in format electronic prin intermediul unei baze de date, care va fi creata si administrata din fonduri proprii de catre operatorii de telecomunicatii fixe si mobile, precum si de furnizorii de servicii de internet.
Cheltuielile aferente infiintarii si administrarii bazei de date vor fi deductibile fiscal.
Informatiile vor fi puse la dispozitia Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA), a Ministerului Public, a Serviciului Roman de Informatii (SRI) si a Serviciului de Informatii Externe (SIE), in scopul utilizarii in cadrul activitatilor de cercetare, de descoperire si de urmarire a infractiunilor grave, se arata in Legea 298/2008 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii.
Categoriile de date care vor fi stocate vizeaza urmarirea si identificarea sursei unei comunicari si a destinatiei acesteia, a suportului de comunicare si a echipamentului de comunicatie al utilizatorului sau a dispozitivelor ce servesc utilizatorului drept echipament, pre-cum si locatia echipamentului de comunicatii mobile.
In plus, operatorul va stoca datele necesare pentru a determina data, ora si durata comunicarii.
Legea stabileste ca vor fi pastrate datele de trafic si de localizare a persoanelor fizice si juridice, precum si datele conexe necesare pentru identificarea abonatului sau a utilizatorului inregistrat.
Solicitarea transmiterii datelor se va putea realiza numai dupa ce a fost inceputa urmarirea penala, la autorizarea instantei si la cererea procurorului care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala.
Autoritatea competenta sa monitorizeze aplicarea prevederilor Legii 298/2008 este Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.
Potrivit actului normativ, orice accesare intentionata sau transfer al datelor pastrate fara autorizare constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.
De asemenea, impiedicarea cu intentie a punerii la dispozitie catre autoritatile competente a datelor retinute constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la un an. Legea transpune Directiva 2006/24/CE privind retinerea datelor generate si prelucrate de catre furnizori de retele si servicii de comunicatii electronice destinate publicului si de modificare a Directivei 2002/58/CE, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene in aprilie 2006.
Lista furnizorilor de servicii sau retele de comunicatii electronice autorizati numara 2.189 de societati, date valabile la 17 noiembrie, conform datelor Autoritatii Nationale pentru Comunicatii.
 
Ce date vor oferi operatorii telecom
 
  • Data, ora, durata si destinatarul unui apel telefonic, inclusiv locatia geografica a persoanei care a initiat convorbirea, in cazul unui telefon mobil; operatorii vor preciza si codul unic de abonat si codul unic al mobilului, iar in cazul in care apelul s-a realizat de pe o cartela pre-platita operatorul va transmite si informatii despre locatia geografica unde a fost activata cartela sim.
  • Furnizorii de servicii internet vor oferi date precum adresa IP alocata calculatorului de pe care s-a realizat comunicarea e-mail sau apelul telefonic prin internet; in cazul serviciilor de acces la internet, posta electronica si telefonie prin internet operatorii trebuie sa ofere si data si ora conectarii la si ale deconectarii de la serviciul de acces la internet, adresa IP alocata dinamic sau static unei comunicari de furnizorul de servicii de acces la internet.
 

Urmează ZF Health&Pharma Summit'24