Business Hi-Tech

Oracle a facut o oferta ostila pentru BEA Systems

15.10.2007, 21:42 24

Oracle, al treilea mare producator de software din lume, a facut o oferta nesolicitata de 6,7 mld. dolari (4,72 mld. euro) pentru producatorul de soft de business BEA Systems, determinand o crestere de peste 35% a actiunilor companiei pe care vrea sa o cumpere, scrie Bloomberg.
Cotatia titlurilor BEA Systems a urcat cu 38%, la 18,82 dolari (13,26 euro), depasind nivelul de 17 dolari (11,98 euro) pe actiune oferit de Oracle. Propunerea Oracle este insa cu 25% peste pretul de inchidere al actiunilor BEA inregistrat joi, la inchiderea bursei.
Oficialii BEA au respins oferta Oracle, precizand ca "subestimeaza considerabil" valoarea reala a companiei.
"Propunerea reprezinta concretizarea discutiilor repetate cu conducerea BEA din ultimii cativa ani si dorim ca tranzactia sa fie finalizata in termeni cordiali cat mai curand posibil", a declarat presedintele Oracle, Charles Phillips.
Tentativa de preluare face parte din planurile directorului executiv Larry Ellison de a creste Oracle prin achizitii, pentru a reduce decalajul fata de rivalii Microsoft si SAP.
BEA Systems comercializeaza aplicatii informatice utilizate in procesarea tranzactiilor, facturarilor, serviciilor pentru clienti, precum si in tranzactiile cu instrumente financiare. Miliardarul Carl Icahn, care detine o participatie de 13,22% la BEA si este in prezent cel mai mare actionar, a insistat pentru vanzarea companiei. Analistii sunt de parere ca interesul lui Ellison pentru BEA ar putea atrage atentia companiilor IBM (International Business Machines), SAP si HP (Hewlett-Packard). "Exista un numar de firme care au mai multa nevoie de BEA decat are Oracle", a declarat Ray Wang de la firma de cercetare Forrester Research.
In ultimii ani, Oracle a demarat o campanie de preluare a unor producatori de software specializat, pentru a-si consolida pozitia in raport cu rivalii sai. Anul trecut, compania a achizitionat Siebel Systems pentru 6 mld. $ (4,22 mld. euro), iar la inceputul acestui an a cumparat Hyperion Solutions pentru 3 mld. $ (2,11 mld. euro).
Daca BEA va accepta in cele din urma oferta Oracle, cele 35 de achizitii din ultimii trei ani ale lui Ellison vor totaliza peste 31 mld. dolari (21,85 mld. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO