Business Hi-Tech

Oracle: Ne concentram pe softurile de HR si internet banking pentru sectorul financiar

Oracle: Ne concentram pe softurile de HR si internet banking pentru sectorul financiar

Nicoleta Macovei: Bancile vor continua sa investeasca in solutii IT datorita faptului ca peste Romania vine un val de reglementari care trebuie sa fie aplicate.

06.11.2006, 18:16 147

Oracle Romania, subsidiara locala a celui mai mare producator de software de business din lume, se va concentra anul viitor pe vanzarea catre companii din mediul financiar-bancar a aplicatiilor sale de resurse umane (HR) si de distributie multi-channel, a declarat pentru ZF Nicoleta Macovei, Applications Account Manager pentru sectorul financiar la Oracle.
"Solutiile multi-channel le permit bancilor sa dezvolte canale alternative de vanzare si utilizare a produselor, precum operatiunile bancare prin Internet sau telefonul mobil", a spus Nicoleta Macovei. "In Europa de Vest circa 60% din tranzactii sunt realizate prin canalele alternative si doar 40% prin sucursalele bancare, in timp ce in Romania operatiunile efectuate altfel decat la sediul bancilor au inca o pondere foarte mica. Pe langa aceasta ne vom concentra si pe solutiile de HR, care sunt deja localizate in urma altor implementari la alte banci din Romania", a adaugat ea.
"Bancile vor continua sa investeasca in solutii IT datorita faptului ca peste Romania vine un val de reglementari care trebuie sa fie aplicate, fie ca vrem sau nu", a mai spus Nicoleta Macovei.
Oracle este unul dintre principalii jucatori de pe piata locala de soft de business si incaseaza circa 30% din venituri din contractele incheiate cu companii din mediul financiar, bancar, a declarat pentru ZF Stefan Cojanu, managing director Oracle Romania. "Estimez ca si anul viitor procentul se va mentine la 30%, dar veniturile vor fi mai mari odata cu cresterea pietei", a adaugat el.
"Principalii competitori ai Oracle de pe piata financiar-bancara sunt companiile SAP si Siveco Romania, cu cea din urma companie fiind atat competitori, cat si parteneri in unele proiecte. Nu stiu daca suntem numarul unu pe piata, dar cele mai multe aplicatii implementate in banci, care functioneaza, sunt pe tehnologie Oracle", a spus Nicoleta Macovei. Anul trecut, conform IDC, liderii pietei locale de soft de business au fost, in ordine, SAP, Siveco si Oracle.
Oracle a finalizat in luna iunie a acestui an, alaturi de companiile IBM si Ernst&Young, implementarea la BCR a aplicatiei SIBCOR, pe baza careia isi desfasoara banca activitatea. "Este cel mai mare proiect de acest tip din Europa de Est", a spus Nicoleta Macovei. "Softul este utilizat de la casier pana la presedintele bancii si este utilizat zilnic de aproape 7.000 de utilizatori diferiti, din cele cateva sute de sucursale ale BCR", a adaugat ea. Ea nu a dorit sa ofere detalii privind valoarea contractului.
Oracle lucreaza acum, alaturi de IBM, la migrarea pe SIBCOR si a sistemului de carduri de la BCR. "Este un proiect complex, dat fiind numarul foarte mare de tranzactii pe care le vor aduce in sistem datele despre carduri", a spus Nicoleta Macovei. "In momentul de fata, lucram la doua proiecte IT in cadrul BRD Societe Generale, si la un nou sistem de raportari de la BNR", a adaugat oficialul Oracle Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO