Business Hi-Tech

Orange se grabeste sa extinda tehnologia EDGE

29.11.2005, 18:42 38

Pregatind trecerea de anul viitor la 3G, Orange a marit numarul oraselor aflate sub acoperirea tehnologiei intermediare EDGE de la 12 la 28.

Operatorul de telefonie mobila Orange Romania a anuntat extinderea ariei de acoperire a tehnologiei EDGE (o varianta intermediara intre GSM si 3G) catre alte 16 orase, ajungandu-se astfel la un total de 28 de orase aflate sub acoperire EDGE.

Printre noile orase in care abonatii vor putea utiliza serviciile Orange realizand transfer de date prin tehnologia EDGE se numara Pitesti, Braila, Botosani, Targoviste.

Conform declaratiilor oficialilor companiei, strategia Orange prevede ca in termen de doi ani aproximativ 70% din populatia Romaniei sa fie sub acoperire EDGE.

Compania ofera clientilor acces la servicii video (inclusiv televiziune in direct), stiri, videoclipuri, muzica si filme, atat prin EDGE, cat si prin GPRS. In medie, un utilizator al tehnologiei EDGE foloseste de patru ori mai mult serviciile de date fata de un utilizator al tehnologiei GPRS, au spus oficialii Orange pentru ZF.

Cele mai accesate servicii video din portalul mobil Orange World sunt televiziunea in direct (37% dintre utilizatori), stirile (17%) si videoclipurile muzicale (14%).

In fiecare zi, aproximativ 1.000 de clienti Orange acceseaza serviciile video, in timp ce 4% dintre clientii companiei detin un telefon compatibil cu aceste servicii, conform datelor detinute de oficialii operatorului.

De asemenea, comparativ cu primele luni ale anului, traficul lunar aferent serviciilor video a crescut de 4 ori, in timp ce numarul utilizatorilor unici a crescut de 10 ori.

"La Orange, 10% din abonatii GPRS au migrat catre tehnologia EDGE", a spus Thierry Millet, director comercial al operatorului. "In Romania, EDGE face posibila oferirea unei retele de banda larga extinsa la nivel national, iar Orange va avea cea mai extinsa retea de banda larga odata cu lansarea 3G prevazuta pentru inceputul anului urmator." Conform declaratiilor anterioare ale lui Richard Moat, director executiv, Orange va lansa serviciile 3G in cursul primului trimestru al anului viitor. Primul operator care a lansat 3G in Romania este Connex, in primavara acestui an.

Moat nu a dat detalii cu privire la numarul de orase care vor intra in aria de acoperire a retelei 3G Orange si nici in ceea ce priveste numarul de clienti pe care compania si-a propus sa ii atraga intr-o prima faza.

"3G se va adresa initial catre segmentul de business si catre clientii rezidentiali, dar ulterior se va extinde si catre restul pietei", a spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO