Business Hi-Tech

OVES Enterprise: Doar 5% din proiectele de digitalizare finalizate, cu aplicare în sectorul public din România, sunt folosite în realitate şi continuă să fie dezvoltate

OVES Enterprise: Doar 5% din proiectele de digitalizare...

Autor: Roxana Rosu

17.05.2022, 10:56 133

Doar 5% din proiectele de digitalizare finalizate, cu aplicare în sectorul public din România, sunt folosite în realitate şi continuă să fie dezvoltate şi să beneficieze de servicii de mentenanţă, sunt concluziile unei analize OVES Enterprise, companie românească de dezvoltare de software, înfiinţată, în 2015, la Cluj-Napoca.

Procedura greoaie, birocraţia, lipsa de specialişti pentru analiza proiectelor,  durata mare a procedurii de licitaţie şi a soluţionării eventualelor contestaţii, durata mare a implementării proiectelor fac ca, în medie, un proiect de digitalizare să dureze peste 5 ani, de la momentul începerii documentaţiei până la finalizarea implementării.

„În această perioadă, proiectul fie nu mai este de interes, fie tehnologia pe care se bazează s-a învechit, fie s-a schimbat Guvernul, iar priorităţile sunt altele decât acum 5 ani. Asta, în cazul în care un proiect ajunge să fie finalizat. De cele mai multe ori, însă, lipsa de interes este principalul factor care pune piedică demarării proiectelor de digitalizare în sectorul public”, spune Mihai Filip, CEO OVES Enterprise. „Spre exemplu, am trimis 50 de mail-uri către 50 dintre cele mai importante administraţii locale din România, în care ne oferim să punem la dispoziţia primăriilor, gratuit, servicii de consultanţă pentru proiecte de digitalizare. Până la acest moment, nu am primit niciun răspuns, niciun replay la email-uri”, adaugă Mihai Filip.

Spre comparaţie, sectorul public din vestul Europei este mult mai digitalizat, multe instituţii fiind complet digitalizate: primării, secţii de poliţie, cu focus pe zona eliberării de documente.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO