Business Hi-Tech

PC-urile se pregătesc de muzeu: În 2011 se vor vinde 50 de milioane de tablete

PC-urile se pregătesc de muzeu: În 2011 se vor vinde 50 de milioane de tablete

Autor: Radu Racu

10.03.2011, 19:20 66

Apple se va bucura şi în 2011 de succesul pecare l-a cunoscut cu iPad, în condiţiile în carecirca 50 de milioane de tablete PC se vor vindeanul acesta, din care două treimi vor fi iPad-uri,conform datelor publicate joi de compania de cercetareIDC, citate de Cnet.

Compania americana a pierdut din cota de piaţă pe care o aveaanul trecut, pe măsură ce competitorii şi-au livrat produsele înmagazine. Dacă în toamnă Apple avea o cotă depiaţă de 90%, în ultimul trimestru al anului a scăzut la 73%, însăanaliştii sunt optimişti că firma lui Steve Jobsva reuşi să apere acest prag.

Coreenii de la Samsung sunt principaliicompetitori ai Apple, cu modelul GalaxyTab, care a ajuns deja la a doua versiune.Samsung avea la finele anului 2010 o cotă de piaţăde 17%.

Conform datelor IDC, 18 milioane de tablete aufost livrate în 2010 la nivel mondial, o piaţă inexistentă în 2009.Apple a vândut 15 milioanbe deiPad-uri, practic fiecare exemplar scos de pelinia de producţie. Cele mai multe livrări au fost făcute în SUA,Europa de Vest şi Asia (fără Japonia), conform datelor companiei decercetare.

Pentru anul 2011, pe lângă rivalitatea consacrată de laSamsung, competiţia se arată mai intensă dinpartea unor companii ca Motorola şiBlackBerry, cu modelele Xoom, respectiv BlackBerry PlayBook.

Un al segment al pieţei IT cu o creştereexplozivă a fost cel al lecturatoarelor electronice(e-reader), cu un avans de 325% faţă de anulprecedent. Aproape 13 milioane de cititoare electronice au fostvândute anul trecut, din care 6 milioane doar în ultimele treiluni. Kindle, de la Amazon deţinesupremaţia, cu o cotă de piaţă de 48%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO