Business Hi-Tech

În plin scandal al schimbării peste noapte, fără consultări, a regimului fiscal pentru IT-şti, Ministerul Digitalizării trimite comunicate de la festivalul Untold din Cluj-Napoca despre „cooperarea cu mediul de business” şi „nevoia de a lucra împreună cu industria de specialitate”

Bogdan Ivan, noul ministru PSD al cercetării, digitalizării şi inovării

Bogdan Ivan, noul ministru PSD al cercetării, digitalizării şi inovării

Autor: Adrian Seceleanu

07.08.2023, 15:56 7822

În plin scandal provocat de intenţia Guvernului Ciolacu de a schimba peste noapte, fără nicio consultare, regimul fiscal pentru programatori, Ministerul Digitalizării a transmis un comunicat de presă despre participarea noului ministru Bogdan Ivan la un eveniment de business organizat în cadrul festivalului Untold din Cluj Napoca unde s-ar fi discutat, culmea, despre importanţa „cooperării cu mediul de business” şi „nevoia de a lucra împreună cu industria de specialitate”.

“Susţin cooperarea în arii de inovare, digitalizare, ecosistem de start-up-uri, dezvoltare high-tech şi conectivitate digitală. Avem nevoie să lucrăm împreună cu industria de specialitate şi universităţile de profil pentru a evidenţia potenţialul României ca lider regional în inovare şi tehnologie. Doar aşa putem ajunge la rezultate concrete care să vină în sprijinul tuturor şi să aducă o creştere sectorială durabilă, atât pentru mediul de business, cât şi pentru beneficiarul final al inovării, cetăţeanul”, a transmis la evenimentul „The Public-Private Sector Forum” , conform comunicatului de presă, Bogdan Ivan, noul ministru PSD al cercetării, digitalizării şi inovării.

Declaraţiile ministrului Ivan apar într-un moment în care Guvernul Ciolacu a reuşit să determine o coalizare fără precedent a celor mai mari organizaţii din IT împotriva propuselor modificări ale regimului de taxare pentru programatori, modificări care ar urma să intre în vigoare rapid, fără ca ele să fi fost anunţate / discutate cu industria. Schimbarea peste noapte a regimului fiscal a produs o iritare atât de mare în industria de IT încât sute de companii şi mai multe organizaţii s-au alăturat ANIS, Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii, în redactarea şi transmiterea unui memoriu către Guvern, pentru a solicita discuţii privind impactul schimbărilor şi calendarul aplocării lor.

Reflectând iritarea din industrie, ANIS a înăsprit tonul mesajului transmis public. „ANIS îşi exprimă îngrijorarea pentru modalitatea în care Coaliţia de guvernare alege să pericliteze viitorul industriei IT şi atuul României în acest sector la nivel regional şi global prin măsuri fiscale discutate fără consultarea reprezentanţilor industriei, cu aplicabilitate imediată, fără respectarea niciunui principiu din Codul Fiscal”, conform mesajului ANIS.

Duminică, şi Asociaţia pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţii (ATIC), una dintre cele mai vechi asociaţii formate de companii din IT, a atacat la rândul său schimbările propuse de Guvernul Ciolacu.

„ATIC atrage atenţia asupra efectelor negative generate de punerea in practică a iniţiativei de eliminare a facilitaţii fiscale pentru domeniul IT.
O creştere de costuri va afecta şi efortul de digitalizare a României şi se va distruge cel mai performant sector economic al economiei naţionale!  Un calcul elementar arată că impunerea unui prag (10.000 lei) peste care să se introducă impozitul pe venit, va crea confuzie prin faptul că salariaţii cu un salariu BRUT mai mare vor ajunge sa aibă un salariu NET, chiar si cu 600 lei, mai mic decât colegii lor incadraţi sub pragul impus.
Evaluarea derulată în cadrul membrilor ATIC arată că acestă iniţiativă ar conduce la un efort, suplimentar, al firmelor IT de cel puţin 10% în creşterea costurilor, dar şi o pierdere a salariaţilor, ştiut fiind ca resursele umane în IT sunt foarte <<volatile>>. În condiţiile în care întreaga omenire se confruntă cu o lipsa acută, specialiştii pot pleca foarte uşor în alte ţări sau pot lucra "remote" urmând să primească retribuţia în orice bancă din lume.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO