Business Hi-Tech

Polaroid incearca sa se reinventeze in era fotografiei digitale

Polaroid incearca sa se reinventeze in era fotografiei digitale
16.04.2008, 15:15 42

Milioane de familii s-au bucurat de pozele instant odata cu aparitia fotografiilor tip Polaroid, o alternativa la modul traditional ce implica perioade de pana la o saptamana pentru developarea si imprimarea pozelor, scrie New York Times.
Acum insa, Polaroid vrea sa asocieze acea perioada cu noua tehnologie digitala a pozelor facute cu telefonul mobil sau noile aparate foto digitale.
In aceasta toamna, compania doreste sa comercializeze o imprimanta de dimensiuni foarte reduse capabila sa tipareasca pozele de pe format digital in aproximativ 30 de secunde.
Imprimanta ce foloseste dispozitive wireless gen Bluetooth pentru a asigura legatura cu telefoanele mobile sau aparatele digitale, va costa in jur de 150 de dolari (94,91 de euro), iar dimensiunile pozelor vor fi de 5,08 pe 7,62 centimetri, de marimea unui card de credit.
Imprimanta utilizeaza un sistem de deschidere asemanator laptopurilor si in loc de toner foloseste un cip si un nou tip de hartie imprimata cu straturi microscopice de cristale. Cristalele pot crea o multitudine de culori cand sunt incalzite.
Imprimanta transforma semnalul primit de la camera sau telefon in informatii privind intensitatea de caldura necesara pozei respective.
Acest nou tip de hartie este creatia fostilor angajati ai Polaroid ce au creat o noua companie, Zink Imaging, in momentul falimentului si preluarii Polaroid de catre Petters Group Worldwide. Imprimanta va fi produsa de Alps Electric Company din Tokyo.
Potentialul unei piete pentru un astfel de produs este urias si in mare neexplorat, a declarat Steve Hoffenberg, analist la Lyra Reaserch, firma de cercetare de piata. "In momentul de fata, numarul mare de telefoane mobile capabile sa faca poze si aparate digitale a determinat o crestere substantiala a fotografiilor facute de catre marea masa de utilizatori obisnuiti", mai adaugat acesta.
Lyra estimeaza comercializarea a 880 de milioane de telefoane cu camera foto incorporata pentru anul 2008.
Totusi ar putea fi dificil pentru noile imprimante sa isi creeze o nisa pe piata. Potrivit estimarilor aceleiasi companii, aproximativ 478 de miliarde de fotografii vor fi facute in anul 2008, majoritatea folosind telefonul mobil, insa doar o mica parte vor fi tiparite la imprimanta. Argumentul consta in faptul ca majoritatea prefera sa posteze aceste poze pe pagini web sau sa le trimita prietenilor prin posta electronica.
Grupul tinta pentru acest nou tip de imprimanta ar putea fi tinerii adolescenti sau chiar grupuri profesionale precum agentii imobiliari.
Pozele vor costa mai putin decat fotografiile traditionale Polaroid ce in ultimii zece ani aveau preturi de cel putin un dolar (63 de eurocenti), a declarat Jim Alviani, director pentru dezvoltarea afacerilor la Polaroid.
Hartia celor de la Zink se va vinde in pachete de zece unitati pentru pretul de 3,99 de dolari (2,52 euro) sau de 30 pentru 9,99 dolari(6,32 euro).
Sursa de energie folosita de imprimanta va fi o baterie litiu-ion, cu o durata de viata suficienta pentru tiparirea a aproximativ 15 fotografii.
Imprimantele pot fi atasate oriunde datorita unui strat adeziv.
Potrivit lui Steve Herchen, director al departamentului tehnologic al Zink, noua hartie va fi folosita si pentru alte marci in viitor nu doar pentru Polaroid.
Tomy Company din Tokyo planuieste sa incorporeze o astfel de imprimanta intr-o camera foto, a mai declarat el. Compania responsabila pentru crearea acestor camere va fi Foxconn Technology Group din Taiwan.
Hartia Zink este asemanatoare hartiei fotografice obisnuite, diferenta constand in compozitie, ce foloseste un strat de plastic si alte straturi de cristale suprapuse succesiv, a adaugat Herschen.
Fiecare fotografie printata va contine aproximativ 100 de miliarde de astfel de cristale. In timpul procesului de printare cristalele sunt incalzite formand astfel culori.
Pe de alta parte, conform declaratiilor lui Hoffenberg, oricat de ingenios ar putea fi procesul, multi nu ar fi tentati sa printeze pozele facute de telefonul mobil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO