Business Hi-Tech

Precizie de laser: banii falsi, demascati de imprimanta

26.10.2005, 18:24 334

Mici puncte imprimate pe hartie de anumite tipuri de imprimante laser si care nu pot fi detectate cu ochiul liber reprezinta un nou cod prin care guvernele vor putea sa faca diferenta intre documente oficiale originale si falsuri, precum si sa-i prinda mai usor pe falsificatorii de bani, conform unui studiu realizat de Electronic Frontier Foundation (EFF), o organizatie non-profit care se dedica protejarii drepturilor asupra continutului digital.

"Am descoperit ca punctele imprimate pe hartie ne pot dezvalui data si ora la care au fost tiparite documentele respective, precum si seria si numarul imprimantei", a precizat Seth Schoen, un cercetator de la EFF.

"Si stim ca exista cel putin un model de imprimanta laser color care poate imprima acest cod, imposibil de detectat cu ochiul liber", a mai spus acesta.

Practic, informatiile tiparite cu ajutorul acestor imprimante pot ajuta guvernele sa ia urma banilor falsi si sa determine ulterior cine sunt persoanele care au falsificat acei bani, a explicat Rebecca Jeschke, purtatoare de cuvant a EFF.

Punctele imprimate sunt de culoare galbena si au diametru mai mic de un milimetru. Acestea sunt motivele pentru care nu pot fi vazute cu ochiul liber, ci doar sub o lumina speciala albastra, cu lupa sau la microscop, au explicat oficialii EFF.

Concluzia EFF a fost confirmata si de Serviciile Secrete din SUA, au precizat oficialii organizatiei non-profit. Serviciile Secrete nu au avut o pozitie oficiala asupra studiilor realizate de EFF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO