Business Hi-Tech

Principalii operatori telecom din Europa pierd la bursa

01.04.2008, 21:40 17

Cotatiile titlurilor principalilor operatori de telefonie din Europa s-au depreciat ieri, dupa ce Morgan Stanley, una dintre cele mai mari banci de investitii din lume, a avertizat ca autoritatile de reglementare ale Uniunii Europene vor reduce "drastic" tarifele de interconectare pentru apeluri intre retele de telefonie fixa si cele de telefonie mobila, scrie Bloomberg.
Pretul actiunilor grupului britanic Vodafone, cel mai mare operator de telefonie mobila din lume, a scazut cu pana la 5,2%, cel mai mare declin din ultimele opt luni. Deutsche Telekom, cea mai mare companie telecom din Europa, a inregistrat o depreciere de 2,9%, atingand cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani, in timp ce actiunile operatorului spaniol Telefonica au pierdut 2,1%.
Analistii de la Morgan Stanley avertizeaza ca impunerea unor tarife de interconectare mai mici ar putea reduce nivelul EBITDA (profitul inainte de dobanzi, impozite, deprecieri si amortizari) al operatorilor cu 11% in urmatorii trei-patru ani.
Schimbarile autoritatilor de reglementare nu pot avea decat efecte din ce in ce mai negative si reprezinta un adevarat risc pentru castigurile operatorilor de dupa 2009, precizeaza analistii Morgan Stanley in raportul de cercetare.
In timpul sedintei de tranzactionare pe bursa din Londra, pretul actiunilor Vodafone a scazut cu 3,3%, la 1,518 lire (1,92 euro). Pe bursa din Frankfurt, Deutsche Telekom, care detine divizia de telefonie celulara T-Mobile, a pierdut 30 de centi (2,8%), atingand 10,42 euro, cel mai scazut nivel din aprilie 2003. Telefonica, detinatorul brandului mobil O2, a scazut cu 34 de centi (1,8%) pe bursa din Madrid, la 18,20 euro. De asemenea, in Lisabona, cotatia titlurilor Portugal Telecom SGPS s-a depreciat cu 2,1%, la 7,41 euro, reprezentand primul declin din ultimele sapte zile.
In luna noiembrie a anului trecut, Viviane Reding, comisarul european pentru telecomunicatii, a cerut autoritatilor de reglementare din tarile membre ale Uniunii Europene sa adopte o adordare unitara asupra tarifelor de interconectare, care sunt percepute de catre operatorii de telefonie mobila companiilor rivale care le utilizeaza reteaua.
Potrivit analistilor Morgan Stanley, Comisia Europeana va emite in luna iunie o recomandare ca aceste tarife sa fie reduse ?agresiv".
Actiunile companiilor telecom din componenta indicelui Dow Jones Stoxx 600 au scazut cu 2,1%, reprezentand cea mai mare depreciere din cele 18 grupuri care alcatuiesc indicele.
"Sentimentul de siguranta al investitorilor ca detinerea unor actiuni la companii telecom aduce profit fara risc a inceput sa se diminueze", a declarat Philipp Musil, care gestioneaza peste 24 mld. dolari (15,2 mld. euro) in cadrul Constantia Privatbank din Viena. ?Iar documente de analiza cu o viziune negativa asupra acestui subiect tind sa amplifice efectul", a adaugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO