Business Hi-Tech

Programul de preaccelerare pentru start-up-uri tehnice Innovation Labs lansează a 12-a ediţie a programului, în care va oferi şi un premiu de 500.000 de euro, în urma unui parteneriat cu Early Game Ventures

Programul de preaccelerare pentru start-up-uri tehnice...
29.02.2024, 22:11 36

Programul de pre-accelerare destinat startup-urilor tehnice şi pasionaţilor de tehnologie, Innovation Labs, a deschis înscrierile pentru ediţia 2024 a programului. În urma voturilor obţinute prin participarea la unul din cele 4 Hackathoane vor fi decise echipele care vor fi parte din programul de mentorat de aproape 3 luni, în perioada martie - mai 2024.

Innovation Labs are o curriculă / programă adaptată pentru cerinţele startup-urilor aflate la început de drum, care va fi testată în Bucureşti, iar la finalul programului, una dintre echipele participante va avea posibilitatea primirii unei investiţii de 500.000 de euro din partea Early Game Ventures, partener strategic al Innovation Labs.
Hackathoanele Innovation Labs sunt evenimente-concurs, de 30 de ore, care se desfăşoară fizic şi în cadrul cărora echipe de studenţi şi absolvenţi, precum şi tineri profesionişti, îşi prezintă soluţiile constând în produse tehnice care adresează o problemă reală.
Anul acesta Innovation Labs pune la dispoziţia echipelor şi idei de business deja validate - Open Challenges - dezvoltate alături de partenerii programului, ce pot fi adoptate ca atare, extinse sau complet transformate, şi cu care echipele se pot înscrie în program.

La Hackathoane se pot înscrie atât echipe deja formate, constând din maxim 5 membri, cât şi participanţi individuali, care se pot alătura unei echipe. Ulterior Hackathon-ului, echipele calificate în program vor participa în format fizic la evenimentele din centrul în care s-au înscris. În 2024, în afară de Bucureşti, Hackathoanele şi programul se vor desfăşura şi în Cluj, Iaşi şi Timişoara la datele şi locaţiile menţionate mai jos:

● Hackathon-ul din Bucureşti, la care participă echipe din Bucureşti, Braşov, Constanţa şi Sibiu, va fi organizat pe 9 şi 10 martie 2024 la Biblioteca Centrală a Universităţii Naţionale de Ştiinţă şi Tehnologie POLITEHNICA Bucureşti. Înregistrările sunt deschise până pe 5 martie

● Hackathon-ul din Cluj-Napoca, pentru echipe din Cluj-Napoca, organizat pe 23 şi 24 martie 2024. Înscrierile se pot face până pe 18 martie

● Hackathon-ul din Iaşi, pentru echipe din Iaşi şi echipe invitate din Suceava, organizat pe 23 şi 24 martie 2024 la Palatul Braunstein. Înregistrările sunt deschise până pe 17 martie

● Hackathon-ul din Timişoara, pentru echipe din Timişoara şi echipe invitate din Oradea, va avea loc pe 23 şi 24 martie 2024 la Haufe Group Romania. Înregistrările pentru participare se pot face până pe 21 martie

Echipele participante la Innovation Labs 2024 se pot încadra în una din următoarele 3 categorii:

- echipe formate exclusiv din studenţi – categorie susţinută de partenerul strategic al programului - Romanian-American Foundation. Toţi membrii echipei trebuie să fie studenţi activi în cadrul unei universităţi din România, fie la nivel de licenţă sau masterat, având vârsta sub 27 de ani. De asemenea, o astfel de echipă poate include un singur doctorand cu vârsta sub 30 de ani.

- echipe spin-off din mediul universitar – categorie susţinută de către Orange România şi UEFISCDI. Acestea sunt echipe cu o idee de cercetare dovedită (doctorat, postdoctorat) care vor fi susţinute prin participarea la Innovation Labs în procesul de identificare a potenţialelor pieţe de vânzare. Cel puţin jumătate dintre membrii echipei trebuie să fie cercetători într-o universitate sau o instituţie de cercetare din România.

- echipe mixte formate din studenţi şi antreprenori/ absolvenţi de învăţământ superior cu experienţă, ce vor parcurge împreună un program de descoperire antreprenorială. Acest tip de echipă trebuie să includă cel puţin un student (respectiv un student activ la licenţă/masterat într-o universitate din România, cu vârsta sub 27 de ani).

Programul propune echipelor participante o serie de verticale de afaceri: Agriculture, Blockchain, Cybersecurity, DevTools, Digital Commerce, Digital Health, Lifestyle, Retail, Smart City & Industry 4.0 şi Sustainability.

Cele mai promiţătoare produse vor fi prezentate în cadrul Startup Fair şi pe scena finalei Demo Day, pe 30 mai, unde vor fi stabiliţi şi câştigătorii ediţiei.

Anul acesta, Innovation Labs a anunţat începutul parteneriatului strategic, pe termen lung, cu fondul de investiţii Early Game Ventures. Investiţia pe care fondul şi-a propus să o realizeze, într-un start-up din cohorta 2024 a programului, se ridică la nivelul a 500.000 Euro, iar valoarea investiţiilor este anticipată să crească în viitoarele ediţii. Reprezentanţii fondului de investiţii s-au implicat şi în recrutarea participanţilor la program, alături de organizatorii locali ai Innovation Labs, prin intermediul unor serii de evenimente conexe desfăşurate în centrele naţionale ale programului.

În ediţia din 2024, sesiunile naţionale de Tech Talk-uri vor fi înlocuite de Innovation Labs Unplugged Sessions, o serie de discuţii captivante, desfăşurate informal, la o cafea, despre aspecte relevante pentru domeniul startup-urilor din România.
De asemenea, organizatorii plănuiesc ca, după ediţia din acest an, să permită, în premieră, accesul în regim open source la o serie de resurse digitale ale programului de care va beneficia întregul ecosistem.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO