Business Hi-Tech

PS Vita - Sony îşi upgradează „walkman-ul secolului 21“

PS Vita - Sony îşi upgradează „walkman-ul secolului 21“

Faţă de precedentele generaţii, Sony a introdus pe PS Vita un ecran tactil de 5 inci, operabil cu un sistem Android făcut special pentru acest gadget, un procesor în patru nuclee, două stickuri analogice şi tehnologie Bloutooth, WiFi şi 3G

Autor: Radu Racu

16.03.2012, 00:00 766

Într-o lume în care utilizatorii se joacă tot mai mult de pe tablete sau smartphone-uri cu soft Apple sau Google, Sony încearcă să reediteze succesul pe care l-a avut cu portabilele de gaming cu o nouă generaţie a consolei care a făcut istorie.

SONY PS Vita, o consolă portabilă de jocuri puţin mai mică decât o tabletă PC, a fost lansată în România la finalul lunii februarie, în două versiuni, de 1.150 de lei (260 de euro) şi 1.450 de lei (360 de euro), iar estimările din piaţă indică vânzări de câteva mii de exemplare anul acesta. Sony a vândut de la prima apariţie din 2004 a consolei PSP supranumite "walkman-ul secolului 21", peste 70 de milioane de exemplare, iar planurile ambiţioase se păstrea­ză şi pentru Vita. La finalul lunii februarie, compania japoneză vânduse deja 1,2 milioane de unităţi din noua consolă, lansată oficial în Japonia pe 17 decembrie 2011 şi în restul lumii pe data de 22 februarie 2012.

Faţă de precedentele generaţii, Sony a introdus pe PS Vita un ecran tactil (touchscreen) de 5 inci, cu capacitate multitouch, operabil cu un sistem Android făcut special pentru acest gadget, un procesor în patru nuclee, două stickuri analogice, similare gamepad-urilor de pe consolele PS3, precum şi tehnologie Bloutooth, WiFi şi 3G, aceasta din urmă fiind disponibilă doar pe versiunea mai scumpă.

Odată cu lansarea din urmă cu trei săptămâni, Sony a inclus şi şapte jocuri dedicate cu promisiunea că alte 80 sunt în producţie. Din cele şapte, vedeta este fără îndoială Uncharted, versiunea pentru portabile a francizei care s-a vândut în peste 13 milioane de exemplare la nivel mondial. Uncharted este special pentru că face uz de ceea ce cei mai mulţi utilizatori vor considera "cireaşa de pe tort", respectiv un touchpad integrat pe carcasa din spate a consolei, o interacţiune care oferă o experienţă total diferită.

În privinţa aspectului grafic, atât Uncharted, cât şi celelalte jocuri disponibile arată îm­bu­nă­tăţiri semnificative faţă de versiunile precedente, iar partea interesantă este că noua con­solă suportă jocuri mai vechi de PSP în format exclusiv digital, pe care le "actualizează" gra­fic cu un software pentru a atenua pixelarea.

O altă îmbunătăţire substanţială faţă de generaţiile anterioare este durata bateriei, extinsă acum până la circa opt ore de joc, faţă de 5 ore la PSP. Producătorul nipon a inclus şi două camere video, de 5 megapixeli, cu capacitate de înregistrare.

Noul sistem de operare Android de pe Vita este prietenos şi simplu de folosit, însă navigarea pe internet nu are ergonomia versiunii de telefon a sistemului de operare. În plus, utilizatorii extrem de exigenţi ar putea putea observa că, în ciuda unui procesor în 4 nuclee, încărcarea unei pagini de internet nu se face la fel de rapid ca Ðspre exemplu la un iPhone 4S, diferenţa fiind de circa 1-2 secunde.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO