Business Hi-Tech

Radiocom: inca 500.000 dolari in televiziunea digitala

10.07.2006, 19:29 38

Compania Radiocom, unul din principalii furnizori de retele si servicii de comunicatii si liderul pietei locale a serviciilor de broadcasting, a demarat la Sibiu montarea celui de-al doilea emitator de televiziune digitala terestra din Romania, in cadrul unui proiect de peste 51 mil. $ (circa 40 mil. euro).
Proiectul a fost pus in aplicare in decembrie, anul trecut, prin instalarea unui emitator la Bucuresti, emitatorul din Sibiu urmeaza sa devina functional din toamna, in amplasamentul Statiei Paltinis.
Valoarea investitiei Radiocom in emitatorul de la Sibiu este de aproximativ 500 de mii de dolari, furnizorul echipamentului fiind compania Rohde & Schwarz, in timp ce bucurestenii de la Romkatel din Bucuresti sunt subcontractori in realizarea proiectului. Emitatorul are o putere de 1,3 kW si va acoperi centrul tarii, incluzand si orasele Sibiu, Alba-Iulia si Fagaras. Prin acest emitator vor fi difuzate programele TVR 1, TVR 2 si programele posturilor comerciale Antena 1, PRO TV si Realitatea TV.
Reprezentantii Radiocom spun ca acest sistem va lua locul actualei televiziuni analogice in decurs de 15 - 25 de ani si ca el reprezinta o investitie care anticipeaza evolutia tehnologiilor digitale in Romania. "Sistemul DVB-T ofera mai multe programe TV pe un canal de 8 MHz, mai multe formate de vizionare a programelor (de la PAL, PAL Plus pana la High Definition TV), receptia programelor pe dispozitive portabile de tip laptop sau PDA si transmisii de date asociate sau neasociate continutului programelor transmise, posibilitati de interactivitate (TV on demand) etc.", a precizat pentru ZF Transilvania Mircea Cazan, directorul Radiocom.
Fata de sistemele de televiziune digitala prin satelit, prezente deja pe piata locala, pentru care utilizatorii trebuie sa plateasca un abonament si sa-si achizitioneze sau inchirieze echipamentele necesare, programele difuzate de Radiocom sunt gratuite. Pentru vizionarea programelor, utilizatorul trebuie sa achizitioneze un decodor, costul acestuia variind intre 40 si 100 de euro, ca antena de camera sau de bloc sa poata fi utilizata ca receptor.
Anul trecut, Radiocom (fosta Societate Nationala de Radiocomunicatii) a avut o cifra de afaceri de 61 de milioane de euro si un profit de 9,8 mil. euro. Compania este detinuta integral de statul roman, controlul fiind exercitat prin Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO