Business Hi-Tech

RCS pregateste servicii de televiziune HD. Data lansarii este incerta

18.01.2010, 23:02 339

RCS&RDS, numarul unu pe piata de servicii TV din Romania,pregateste lansarea serviciilor de televiziune de inalta definitie(High Definition - HD), varianta HD a unor posturi precum Eurosportfiind deja receptionata gratuit de utilizatori care detintelevizoare compatibile, potrivit informatiilor publicate pe maimulte site-uri si forumuri de clienti ai RCS&RDS. RCS ardeschide astfel un nou front de lupta pe piata de servicii TV curivalii de la UPC si Romtelecom.

Lansarea serviciilor de televiziune HD pare ca va urma scenariul"clasic" de lansare al noilor servicii RCS, aplicat deja in cazullansarii telefoniei mobile: teste initiale in Oradea - localitateade unde provine proprietarul companiei - Zoltan Teszari, extindereatestelor in alte orase din tara si lansarea comerciala in Oradea,urmata dupa aceea si de orasele mari.

RCS Oradea: Confirmam testele, nu stim datalansarii

Daca oficialii RCS&RDS nu au raspuns pana la inchidereaeditiei intrebarilor ZF pe aceasta tema, reprezentantii serviciuluide relatii cu clientii al RCS&RDS din Oradea au confirmatexistenta testelor cu televiziunea HD. "Nu putem preciza o dataoficiala de lansare, pentru ca aceasta nu ne-a fost comunicata. Sefac teste cu posturi in format HD, dar momentan nu avem receiverelenecesare pentru ca posturile sa poata fi vizualizate", a declaratun reprezentant de la serviciul de relatii cu clientii alRCS&RDS.

"In Oradea deja s-a ajuns la 3 canale HD: Digi Sport, Eurosportsi Discovery", scrie un utilizator pe forumul Softpedia.com.

Potrivit informatiilor postate pe Softpedia, dar si pe alteforumuri, posturile in format HD pot fi vizualizate gratuit de oparte dintre clientii RCS&RDS care sunt utilizatori aiserviciului de cablu digital al RCS si care detin un televizor HDcu un tuner DVB-C (Digital Video Broadcasting - Cable) integrat. Deasemenea, tunerul DVB-C trebuie sa fie compatibil cu tehnologia decomprimare a imaginilor si sunetului MPEG4 (Moving Picture ExpertsGroup Standard Version 4).

Potrivit informatiilor postate de clientii RCS&RDS,posturile in format HD sunt receptionate in mai multe localitati,pe langa Oradea, printre care Craiova, Satu-Mare si Bucuresti.

Lucreaza si la IPTV?

Posturile in format HD nu pot fi receptionate cu decodoarelefurnizate in prezent de RCS&RDS odata cu serviciul de cabludigital, potrivit informatiilor furnizate de call-center-ul RCSOradea si de mesajele publicate de clientii RCS. "Cu actualelereceivere RCS nu poti prinde programe HD. Posturile HD suntcomprimate MPEG4, or, actualele receivere RCS sunt compatibile doarcu standardul MPEG2", scrie pe forumul Softpedia un utilizator alRCS.

RCS&RDS ar testa in acest moment si lansarea unor serviciiIPTV - platforma care va include si posturi HD. RCS&RDS alansat deja servicii de televiziune HD in Ungaria.

RCS&RDS, numarul unu pe piata de servicii TV din Romania cuaproximativ 2,6 milioane de clienti (1,5 milioane pe cablu TV si1,1 milioane pe televiziune prin satelit), ar deschide astfel unnou front de lupta cu Romtelecom si UPC pe un segment de piata cuun potential exploziv: televiziunea HD.

Potrivit estimarilor UPC, primul operator care a lansatcomercial in Romania televiziune HD, peste 600.000 de romani si-aucumparat deja televizoare compatibile cu semnalul HD, astfel ca eiar putea fi dispusi sa plateasca mai mult unui operator pentru unsemnal TV de calitate superioara. Televiziunea HD asigura oclaritate a imaginii de cinci ori mai mare comparativ cu ceastandard.

Romtelecom, numarul trei pe servicii TV in Romania, a lansat deasemenea servicii HD printr-o platforma IPTV, insa deocamdataserviciul este in teste in zece orase.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO