Business Hi-Tech

RCS&RDS contraataca: da telefonie fixa prin reteaua mobila in zonele in care nu are cablu

RCS&RDS contraataca: da telefonie fixa prin reteaua mobila in zonele in care nu are cablu
15.07.2009, 17:09 380

RCS&RDS, numarul doi pe piata locala de telefonie fixa, si-a extins atacul pe acest segment de piata lansand o oferta de servicii prin intermediul retelei sale de telefonie mobila in zonele in care nu poate oferi voce fixa prin infrastructura de cablu si fibra optica.
Serviciul de telefonie fixa este furnizat prin intermediul unui terminal care seamana cu un aparat clasic de telefonie fixa, care este produs de compania chineza Huawei si este oferit gratuit in custodie clientilor. Oferta RCS&RDS este adresata doar clientilor care utilizeaza deja serviciile de televiziune prin cablu sau satelit ale companiei - principala linie de business a operatorului.

Cea mai agresiva oferta: 2 euro pe luna
Respectandu-si renumele, RCS&RDS ofera serviciul de telefonie fixa printr-o retea mobila la cel mai mic tarif de pe piata, de doi euro pe luna. Abonamentul ofera convorbiri gratuite si nelimitate catre orice numar fix sau mobil din reteaua RCS& RDS. Apelurile catre retelele fixe sunt taxate cu 1 eurocent pe minut, iar cele catre retelele de telefonie mobila cu tarife intre 5 si 6,5 eurocenti pe minut, in functie de destinatie.
La Orange, cel mai ieftin abonament de telefonie fixa - care include insa si acces la internet, are un cost lunar de 14,3 euro. La Vodafone, cel mai ieftin abonament are un cost lunar de 5,5 euro in timp ce la Zapp, operator achizitionat de Cosmote, cel mai mic tarif lunar este de 3,6 euro. Romtelecom are aceleasi planuri tarifare pentru telefonia fixa, indiferent de reteaua prin care ofera serviciile (mobila sau fixa), cel mai ieftin abonament avand un cost lunar de 8,2 euro.
Oferta RCS este disponibila doar in anumite zone geografice, in special in cele unde compania nu poate oferi telefonie prin cablu sau unde nu are retea prin cablu, dar unde are clienti pe televiziunea prin satelit.
Conform datelor furnizate de serviciul de relatii cu clientii al RCS&RDS, oferta este valaibla in judete precum Bihor, Cluj, Satu Mare, Salaj, Maramures, Brasov, Iasi, Timis si Constanta.
In unele judete - precum Brasov si Vaslui, oferta este disponibila doar in anumite zone, care sunt acoperite de reteaua mobila.
Teoretic, terminalul Huawei permite si accesarea internetului, insa oferta RCS&RDS nu include momentan aceste servicii.
RCS, care este numarul unu pe piata locala de servicii TV, face practic un gest asemanator celui facut de Romtelecom prin lansarea serviciului TV Dolce: incearca sa-si fidelizeze baza de utilizatori si sa-si extinda baza de venituri.
Compania controlata de Zoltan Teszari nu este prima care ofera in Romania telefonie fixa prin reteaua mobila: "pionierul" pe aceasta piata este Zapp, care a lansat serviciul FixTel in 2005. Acum, si Orange, Vodafone si Romtelecom ofera servicii similare.

Brandurile, unificate sub umbrela Digi
RCS&RDS si-a unificat recent toate brandurile sub care isi ofera serviciile sub "umbrela" Digi, conform unui anunt de pe site-ul companiei. Astfel, serviciile de telefonie sunt furnizate acumb brandul Digi Tel in loc de RDS.Tel, rdsLink (servicii internet) devine Digi Net iar RCS devine Digi TV Cablu. RCS a folosit pentru prima oara brandul Digi pentru serviciile de televiziune prin satelit.

Cea mai discreta companie telecom

RCS&RDS este operatorul telecom cu cea mai discreta politica de comunicare publica de pe piata, strategie care urmeaza indeaproape atitudinea proprietarului companiei - omul de afaceri Zoltan Teszari, de a nu aparea in public si de a nu acorda interviuri, nici macar prin e-mail. Astfel, compania anunta rareori noile produse si servicii prin comunicate de presa, cel mai adesea datele fiind publicate doar pe paginile web ale companiei. In acelasi timp, directorul general Alexandru Oprea si directorul de dezvoltare Valentin Popoviciu apar de regula in public de doua ori pe an si raspund rareori intrebarilor jurnalistilor. In aceste conditii, serviciul de relatii cu clientii este cea mai utilizata sursa de informare privind structura ofertelor RCS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO