Business Hi-Tech

RCS&RDS nu mai da gratis telefonia fixa. Din 18 mai toti clientii platesc

RCS&RDS nu mai da gratis telefonia fixa. Din 18 mai toti clientii platesc
20.05.2010, 23:48 245

RCS&RDS, unul dintre cei mai mari operatori telecom dinregiune, a introdus incepand din data de 18 mai o taxa de cinci leipe luna pentru serviciul de telefonie fixa care era oferit anteriorgratuit pentru clientii servi ciilor de internet sau cablu TV,potrivit datelor de pe pagina web si datelor furnizate de angajatiidin call-center-ele companiei.

Aceasta este una dintre cele mai severe corectii realizate deRCS&RDS in politica sa de preturi, avand in vedere ca deciziade a mari tarifele ar putea afecta peste un milion de clienti.RCS&RDS avea la finele anului trecut 1,5 milioane de clienti petelefonia fixa dintre care - potrivit estimarilor de pe piata - omare parte primea serviciul gratuit, ca bonus la serviciul de cabluTV sau internet. Aplicarea taxei de cinci lei pe luna ar puteaaduce RCS&RDS venituri de aproximativ 8 milioane de euro panala finele anului, in cazul in care decizia s-ar aplica doar unuimilion de clienti.

"Oferta este valabila de acum doua zile. Abonamentele costa fie2 euro pe luna, fie cinci lei pe luna - ambele incluzand taxa pevaloarea adaugata", explica operatorii din call-center-eleRCS&RDS.

Potrivit noii grile de abonamente de pe pagina web a companiei,abonamentele Digi Tel Zero si Digi Tel Asociat, care anterior eraufurnizate gratuit, au acum un cost de 5 lei pe luna, inclusiv TVA.Taxa de cinci lei este valabila atat pentru clientii existenti(care aveau abonamente gratuite), cat si pentru utilizatorii noi,potrivit datelor comunicate de operatorii din call-center.Oficialii RCS&RDS nu au putut fi contactati pentru detalii panala inchiderea editiei.

RCS&RDS a mai marit tarifele de doua ori in ultimii ani. Indecembrie 2008 compania a marit diferentiat tarifele, cu sumecuprinse intre 1 si 3 lei, iar in 21 februarie 2009 a marit toatetarifele - de la internet pana la televiziune cu cate un 1 leu.Compania a motivat atunci maririle de preturi prin evolutiilenefavorabile ale monedelor nationale din tarile Europei Centrale side Est in raport cu dolarul, in conditiile in care tarifeleRCS&RDS sunt exprimate in valutele locale.

Introducerea de catre RCS&RDS a unei taxe pentru telefoniafixa - una dintre cele mai importante schimbari din strategiacomerciala a operatorului care si-a cladit in buna parte baza declienti pe servicii gratuite si tarife agresive ar putea indica onevoie crescuta de finantare a companiei. RCS&RDS a anulat infebruarie o emisiune de bonduri de 200 mil. $, pe fondulcontextului economic nefavorabil. Alexandru Oprea, directorulgeneral al companiei, spunea insa in martie intr-un interviu pentruZF ca RCS&RDS functioneaza fara probleme si fara acei bani.Compania are in fata in anii urmatori un serviciu ridicat aldatoriei, in contul unui credit de 500 mil. $ de la ING siCiti.

Strategia tarifara a RCS&RDS este in mod frecventcaracterizata drept "nesustenabila" economic de catre rivaliicompaniei, iar schimbarile din oferta companiei controlate deZoltan Teszari ar putea fi speculate de Romtelecom sau UPC. Celetrei companii au intrat in ultimii ani intr-un razboi dur alpreturilor, care s-a acutizat pe fondul recesiunii care a redusputerea de cumparare a clientilor. Cel mai mare jucator peteleviziune din Romania este RCS&RDS, urmat de UPC siRomtelecom. Pe telefonia fixa cel mai mare jucator este Romtelecom,urmat de RCS&RDS si UPC.

RCS&RDS, cea mai mare companie telecom creata de un roman, aajuns la peste 8 milioane de abonati in regiune si a avut un profitoperational de 274 mil. $, la venituri de 710 mil. $.

Cele mai mari piete ale RCS sunt Romania si Ungaria, insacompania ofera servicii si in Slovacia, Cehia, Croatia, Serbia siSpania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO