Business Hi-Tech

Renbra Net va face pofta pe Internet

18.07.2001, 00:00 30


Va spune ceva www.poftamare.ro sau www.comod.ro? Daca nu, incercati sa mai accesati www.legal.ro ori www.1asig.ro. Toate aceste site-uri, alaturi de alte 11 mai mult sau mai putin cunoscute au fost create de cei cativa specialisti ai companiei Renbra Net.

Totul a inceput in decembrie 2000 odata cu infiintarea companiei. Primele luni au fost mai grele dar cel mai important, dupa cum subliniaza si Bogdan Burghele, directorul de vanzari si marketing al firmei, "este ca am trecut de linia de plutire iar acum sunt chiar profitabili". Renbra Net are capital integral romanesc.

Angajatii companiei, a carei obiect principal de activitate este dezvoltarea de pagini web si software, au reusit sa puna pe roate in numai sapte luni 15 site-uri si cateva pachete software care vor fi lansate pe piata in luna septembrie.

Compania a devenit la putin timp de la infiintare afiliata firmei anglo-americane Renbra Resources care "va investi in Renbra Net anul viitor cateva sute de mii de dolari", precizeaza Burghele.

Din cele 15 site-uri concepute pana acum doar unul este al firmei: www.poftamare.ro.

"Vrem sa mai dezvoltam site-ul prin introducerea unei sectiuni de comenzi online unde angajatii unei firme, spre exemplu, sa-si poata comanda masa de pranz de la orice restaurant inclus in lista de pe poftamare.ro. In plus, vom crea un soft care va trimite comenzile nu prin e-mail, pe care cei de la restaurante il citesc cand si-aduc aminte, ci direct pe monitorul destinatarului", mai spune Bogdan Burghele.

La dezoltarea unui site conteaza foarte mult partea de marketing si promovare.

"Daca clientul nu are bani nici continutul nu este foarte bogat. In plus, pentru promovarea unui serviciu online trebuie sa gasesti o cale de mijloc, nici sa lasi un banner neschimbat luni de zile dar nici sa invadezi utilizatorul de Internet cu spoturi publicitate pe fiecare portal sau site mai popular", explica oficialul de la Renbra Net.

Pentru a intretine toate site-urile pe care le au "in parohie", compania are aproape toata infrastructura de servere in Statele Unite.

"Aici nu se poate face acest lucru. Trebuie sa ai minimum trei linii de Internet, una pentru back-up iar in Romania cine ar putea sa iti ofere o astfel de infrastructura iti cere sa platesti lunar 6.000 de dolari si atunci afacerea devine nerentabila", precizeaza Bogdan Burghele.

Pentru viitor multe proiecte ocupa deja birourile sau mai bine spus computerele celor 11 angajati ai firmei. Unele poarta tot extensia .ro iar altele tin de domeniul software.

Din prima categorie fac parte www.piese.ro care va un site dedicat comercializarii online a componentelor de calculatoare, www.expeditii.ro ce se va ocupa de transport intern si international (proiectul va fi dezvoltat in colaborare cu o firma de expeditii care va pune la dispozitie un parc auto format din 55 de camioane).

In septembrie, compania intentioneaza sa lanseze pe piata trei softuri de gestiune a stocurilor, unul pentru restaurante (Restaurant Manager, primul program informatic care va administra automat stocurile, achizitiile si consumul dintr-un restaurant), unul destinat firmelor care au retea de depozite si magazii (Cost Manager) si ultimul pentru societatile IT (S Manager).

"Trei restaurante asteapta deja finalizarea primului produs. Am primit comenzi si din Franta", declara Burghele. Un soft va costa 2.800-3.000 de dolari pentru o singura companie si fiecare program va fi personalizat in functie de cerintele clientului.

Referitor la site-uri, realizarea unuia cu cerinte minime costa intre 170 si 300 de dolari. Pretul poate urca la peste 2.000 de dolari in cazul unui proiect mai complex. Toate acestea la un salariu mediu pe companie de 500 de dolari.

"Scutirea de impozit pe salariu nu este o mare afacere. Impozitul este oricum mic, taxa CAS este cea mai impovaratoare. Ar fi fost o afacere daca autoritatile ar fi scutit companiile de software de plata CAS, nu a impozitului", conchide Bogdan Burghele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO