Business Hi-Tech

Retailerul online PcFun: Vanzarile sunt putin sub asteptari, piata e impredictibila

14.12.2009, 23:00 59

Efectul combinat al recesiunii, crizei politice si accesuluiredus la credite a influentat negativ vanzarile de produse IT&Cdin aceasta luna, consumatorii avand destul de putine optiuni laindemana in fata unui buget mai mic in raport cu anul precedent,spune Marius Ghenea, care controleaza al doilea jucator de peretailul online IT&C.

"Nu ne-am asteptat la un sezon de Craciun cu o cresteresemnificativa, asa ca estimarile noastre erau oricum moderate, insapana in prezent rezultatele sunt putin sub asteptari. Pare destulde clar ca increderea consumatorilor in climatul economic generaleste foarte redusa, posibil ca si rezultatul neclar al alegerilorsi continuarea crizei politice sa aiba un efect negativ asupracomportamentului de cumparare al acestora. In plus, accesul redusla credite, la finantare, al populatiei face situatia si maidificila pentru comertul cu produse durabile, care in modtraditional se bazeaza mult pe vanzari in rate, pe credit", explicaGhenea.

"Bunurile de larg consum si cele alimentare vor fi in continuarepe lista de prioritati a consumatorilor in urmatorul interval,astfel incat, la un buget personal de Craciun in contractie fata deanii trecuti, consumatorii romani vor cumpara destul de putineproduse IT&C.

In aceste conditii, in continuare am constatat o dinamica onlinemai buna decat cea din offline, insa aceasta dinamica esteinsuficienta fata de ceea ce ar fi fost in mod normal in sezonul deCraciun, chiar si intr-o perioada de criza".

Marius Ghenea detine compania Fit Distribution - prin carecontroleaza magazinul online pcfun.ro si prin care desfasoara siactivitati de distributie IT&C. Omul de afaceri a mai preluatin ultimii ani si alte magazine online locale, printre carefloridelux.ro, brazidecraciun.ro, 24pc.ro, ShopIT.ro siPcgarage.ro.

In total, afacerile lui Ghenea in retailul online ar puteaajunge la 30 de milioane de euro in acest an, potrivit uneiestimari facute de omul de afaceri in septembrie. Cum aratalucrurile acum? Omul de afaceri spune ca in mod clar afacerile vorcreste cu mai mult de 20%, insa se fereste sa mai avansezecifre.

"Nu dam in acest moment estimari, pentru ca piata ramaneimpredictibila, dar si pentru faptul ca dupa achizitiile recente(de exemplu www.pcgarage.ro) va trebui sa indicam in viitor atatrezultatele pro-forma ale consolidarii, cat si pe cele separate peunitati de business.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO