Business Hi-Tech

Retrogradarea ratingului SUA a amânat ofertele publice iniţiale ale companiilor de tehnologie

Retrogradarea ratingului SUA a amânat ofertele publice iniţiale ale companiilor de tehnologie

Foto AFP

Autor: Ştefan Vrabie

16.08.2011, 00:02 186

Un număr mare de companii de tehnologie şi-au amânat ofertele publice iniţiale în această săptămână în urma scăderii ratingului de credit din Statele Unite de la AAA la AA+ de către agenţia Standard & Poor's, scrie cotidianul american The New Tork Times.

Ca urmare, aproximativ 83% din ofertele publice iniţiale care urma să se lanseze săp­tămâna aceasta - între 9 şi 13 evenimente potrivit mai multor surse - au fost întârziate sau amânate.

Mai mulţi analişti îşi pun întrebarea dacă nu cumva interesul pentru mai multe companii precum Groupon sau Zynga nu începe să se diminueze, având în vedere volabilitatea pieţei şi istoricul incert al acţiunilor din domeniul tehnologiei în general.

"Investitorii sunt în căutare de companii unice care sunt capabile să crească în tot felul de condiţii de piaţă şi care au un produs cu o tracţiune semnificativă", a declarat Paul Bard, analist la fondul de investiţii Renaissance Capital. "Încă nu ştim cât de mult a scăzut acceleraţia pieţei de internet."

Cu toate acestea, John Moris, bancher la Dow Jones Investment, a spus că "atât Zynga, cât şi Groupon caută o modalitate de a se lansa pe piaţă, aşa că este greu de spus despre impactul din această săptă­mână asupra planurilor lor sau asupra preţului. Dar este sigur să spunem că firmele şi bancherii lor nu sunt prea fericiţi de evenimentele de săptămâna trecută".

Ofertele publice iniţiale care au mers mai departe săptămâna trecută au avut un debut mai mic decât şi-ar fi dorit acţionarii. Un exemplu bun este compania de securizare a datelor online Carbonite care a fost evaluată la 10 dolari per acţiune, faţă de o evaluare iniţială care era în jurul valorii de 17 dolari per acţiune.

Ca imagine de ansamblu, analiştii de la PriceWaterhouseCooper sunt îngrijoraţi de faptul că impactul asupra pieţei va continua şi în săptămânile ce urmează. Până în 2011 între

1 ianuarie şi 30 iunie, 79 de oferte publice iniţiale au generat 24,3 miliarde de dolari. Pentru aceeaşi perioadă din 2010, 70 de oferte publice au generat 9,4 miliarde de dolari.

"Perturbările din piaţa globală, precum şi o varietate de evenimente macroeconomice recente pot prezenta provocări considerabile pentru companiile care doresc să se lanseze pe bursă în următoarele luni", a afirmat Henri Leveque, analist la firma de cercetare PwC.

"În lunile de vară, în special august, activităţile companiilor de a se face o ofertă publică iniţială sunt destul de lente, astfel că va rămâne de văzut cât de repede se va reîntoarce stabilitatea şi încrederea în piaţă şi dacă aceste companii vor face o pauză cu ofertele până în septembrie."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO