Business Hi-Tech

Romkatel-Kathrein face 30 mil. euro din antene de satelit si telecom

Romkatel-Kathrein face 30 mil. euro din antene de satelit si telecom
16.08.2006, 19:46 621

Companiile Romkatel si Kathrein Romania, care au drept actionar comun firma germana Kathrein-Werke KG, estimeaza pentru anul in curs o cifra de afaceri cumulata de peste 30 de milioane de euro, in crestere cu aproximativ 30% fata de anul trecut, au declarat pentru ZF reprezentantii companiei.
Romkatel activeaza in domeniul echipamentelor de comunicatii, in timp ce Kathrein este lider mondial in productia de antene parabolice.
Romkatel este pe piata romaneasca inca din 1994. Cifra de afaceri a companiei a crescut de la 250.000 de euro dupa primul an de activitate la 14 mil. de euro in 2005, an in care compania a avut 60 de angajati. In prezent, in cele doua firme lucreaza circa 300 de angajati, iar Dan Tomin, directorul general al Romkatel si Kathrein Romania, estimeaza ca numarul acestora va continua sa creasca. Conform acestuia, principalul obiectiv al companiei pentru acest an il reprezinta largirea ariei de servicii la capitolul instalari.
Principalii clienti ai companiei Romkatel sunt operatorii de telefonie mobila (Vodafone, Orange, Cosmote, Telemobil), companiile de broadcast (Radiocom, Pro TV, Antena 1, Kiss FM, Info PRO), instalatori de echipamente de telecomunicatii, unitati din cadrul MApN si MAI.
Oficialii Romkatel nu au furnizat detalii suplimentare privind contractele incheiate cu companiile de telefonie mobila insa din anunturile operatorilor rezulta ca acestia vor investi si in acest an sume importante pe echipamente. Vodafone si Orange deruleaza, spre exemplu, in acest an, printre altele, investitii in extinderea retelei de telefonie de generatia a treia (3G), iar Cosmote a anuntat de asemenea un program de extindere a acoperirii retelei.
Conform unui studiu realizat de European Information Technology Observatory (EITO), piata romaneasca de echipamente pentru infrastructura necesara operatorilor de telefonie mobila va fi de 230 de milioane de euro, in crestere cu 1,1% fata de anul trecut. Valoarea totala a pietei locale de echipamente telecom este mai mare intrucat include si alte segmente de piata, precum centralele telecom si echipamentele de retelistica.
Romkatel produce de la antene telecom GSM, CDMA pana la cele UMTS (3G) si detine in Timisoara o hala de productie si spatii de depozitare de 1.500 mp, precum si laboratoare, sali de teste si masuratori. Romkatel este si distribuitor al produselor firmelor Eupen, Telegaertner, FI.MO.TEC, Nexans, Select Cables, Quadrant, Huber&Suhner, Sira, 3M, Anritsu si Kikusui. In perioada 2004-2006, Romkatel a participat, ca subcontractor, alaturi de Harris Corporation din SUA si Rohde&Schwarz din Germania, la cel mai important proiect de broadcast ce s-a desfasurat vreodata in Romania. Proiectul, al carui beneficiar a fost Radiocom (Societatea Nationala de Radiocomunicatii), a constat in modernizarea retelei nationale FM si TV, Romkatel fiind furnizorul sistemelor de antene si combinerelor aferente celor 55 de statii FM si 40 de statii TV, compania asigurand si punerea lor in functiune. Toate antenele au fost executate in tara, in cadrul firmei Kathrein Romania. Tot in cadrul proiectului de fata s-a pus in functiune si prima statie DAB (Digital Audio Broadcast) din Romania, in Bucuresti. O a doua statie DAB va fi inaugurata in acest an la Sibiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO